Ερντογάν: Η Τουρκία θα είναι για πάντα στην Κύπρο

Προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν για το Κυπριακό, πριν καν αναχωρήσουν οι αντιπροσωπείες των διαπραγματευόμενων από τη διάσκεψη της Γενεύης.

Ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχτεί συμφωνία για την Κύπρο εάν δεν διασφαλίζεται η θέση της ως εγγυήτριας δύναμης, ενώ παράλληλα κατέστησε σαφές πως δεν υπάρχει περίπτωση απόσυρσης των τουρκικών στρατευμάτων από τα κατεχόμενα εάν δεν αποχωρήσουν και οι ελληνικές δυνάμεις.

«Έχουμε πει στην Κύπρο και την Ελλάδα, ξεκάθαρα, πως δεν θα πρέπει να περιμένουν λύση χωρίς την Τουρκία ως εγγυητή. Θα είμαστε εκεί για πάντα», είπε προκλητικά ο κ. Ερντογάν, κατηγορώντας μάλιστα την Ελλάδα ότι θέτει εμπόδια στη διαπραγμάτευση.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας σε τυχόν ομόσπονδη Κύπρο, λέγοντας ότι οι όροι που έχουν προτείνει οι Κύπριοι και οι Έλληνες «δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί».

Κοτζιάς: Η Τουρκία το «έβαλε στα πόδια» από τη Γενεύη

Επίθεση στην Τουρκία, την οποία κατηγόρησε ότι τράπηκε σε φυγή από τη διάσκεψη για το Κυπριακό, εξαπέλυσε από τη Γενεύη ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Ανώτατες διπλωματικές πηγές επισήμαναν πως  σήμερα Παρασκευή ήταν προγραμματισμένη πολιτική συζήτηση στην Ελβετία, όμως οι Τούρκοι οδήγησαν μεθοδευμένα σε αποτυχία τις διαβουλεύσεις, ζητώντας αιφνιδιαστικά να υπάρξουν επαφές για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια σε τεχνικό επίπεδο, ώστε να αποπολιτικοποιηθεί η διαπραγμάτευση.

Οι αξιωματούχοι του ΥΠΕΞ προσέθεσαν πως οι Τούρκοι δήλωσαν αδυναμία προσέλευσης σήμερα και ανάγκη επιστροφής στην Άγκυρα, επικαλούμενοι πιεστικά εσωτερικά θέματα, όπως το Κυπριακό.

Υπενθυμίζεται πως η Αθήνα ζητά απόσυρση των 30.000 και πλέον τούρκων στρατιωτών και κατάργηση των εγγυητριών δυνάμεων.

Άιντε: Η διαδικασία δεν κινδυνεύει

«Η διαδικασία δεν βρίσκεται σε κίνδυνο. Ειπώθηκαν κάποια πράγματα χθες εδώ τα οποία όμως δεν ήταν ουσίας και ίσως αυτό εκνεύρισε τον κ. Ερντογάν», σχολίασε από την πλευρά του ο ειδικός αντιπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπάρθ Άιντε.

Ο κ. Άιντε χαρακτήρισε επιτυχημένη τη διάσκεψη της Γενεύης, προσθέτοντας ότι δεν έχουν υπάρξει τέτοιες διπλωματικές εξελίξεις τα τελευταία 43 χρόνια.

Είπε ότι η διάσκεψη συνεχίζεται με συνάντηση των τεχνοκρατών της ερχόμενη Τετάρτη, προσθέτοντας ότι είναι εφικτό να ακολουθήσει συνάντηση σε πολύ υψηλό επίπεδο, ακόμη και μέσα στον Ιανουάριο. Παράλληλα, θα συνεχίζεται η διαδικασία των συναντήσεων στην Κύπρο ανάμεσα στις δυο πλευρές.

Για τους χάρτες που ανήλλαξαν ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι, είπε ότι θα παραμείνουν κλειδωμένοι στα γραφεία του ΟΗΕ στη Γενεύη μέχρι να αποφασίσει ο ίδιος τι θα τους κάνει.

Ανέφερε επίσης ότι για να πετύχεις κάτι σε ένα μέτωπο πρέπει να δώσεις κάτι σε ένα άλλο.

Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, σχετικά με τις θέσεις του Τούρκου Προέδρου κ. Ταγίπ Ερντογάν για το Κυπριακό, καθώς και τις θέσεις του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών περί δήθεν «γκρίζων ζωνών», έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ο Τούρκος Πρόεδρος εμμένει σε μια θέση που διαιωνίζει την σημερινή απαράδεκτη κατάσταση κατοχής στην Κύπρο. Η θέση αυτή ανήκει στο παρελθόν. 
Εμείς θέλουμε ένα καλύτερο μέλλον για το νησί.  
Σε μια επανενωμένη Κύπρο, μέλος της Ε.Ε. δεν μπορεί να υπάρχει η παρωχημένη λογική εγγυήσεων, κατοχικών στρατευμάτων και επεμβατικών δικαιωμάτων τρίτων χωρών.  
Η προσπάθεια για εξεύρεση λύσης βιώσιμης και λειτουργικής πρέπει να συνεχιστεί, παρά τις αντιπαραγωγικές δηλώσεις και θέσεις της Άγκυρας. 
Εξίσου αντιπαραγωγικές, ειδικά σε αυτήν τη συγκυρία των κρίσιμων διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, είναι οι απολύτως αυθαίρετες και αβάσιμες θέσεις του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών περί δήθεν “γκρίζων ζωνών” στο Αιγαίο. 
Για να αντιμετωπισθούν τέτοιες απαράδεκτες θέσεις είναι απαραίτητος ο καλύτερος συντονισμός της Κυβέρνησης και όλων των Υπουργείων της».