ΣτΕ για τηλεοπτικές άδειες: Αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά

Αθήνα.- Δημοσιεύθηκε σήμερα από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας από τον Πρόεδρο του Δικαστηρίου κ. Νίκο Σακελλαρίου η απόφαση του Δικαστηρίου με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος που έδωσε στον υπουργό Επικρατείας την αρμοδιότητα να διενεργήσει διαγωνιστική διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες.

Η δημοσιοποίηση της απόφασης που έγινε τυπικά από τον κ. Σακελλαρίου, αφορούσε στις προσφυγές τηλεοπτικών σταθμών (Αντ1 και λοιπών) κατά του νόμου της κυβέρνησης 4339 του 2015 και όπως ανακοινώθηκε «εκρίθη ότι αντίκεινται στο σύνταγμα, άρθρο 15, οι διατάξεις του εν λόγω νόμου (4339 του 2015 άρθρο 2 παράγραφος 2) με τις οποίες ανατέθηκαν στον υπουργό οι αρμοδιότητες για τη διαγωνιστική διαδικασία».

Επίσης ακυρώθηκε η απόφαση της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης για την σύσταση πενταμελούς επιτροπής για τη διενέργεια του διαγωνισμού.

Η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου οδήγησε σε κατεδάφιση τον νόμο της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες και σε πλήρη ακύρωση των αποτελεσμάτων της διαγωνιστικής διαδικασίας καθώς οι άδειες που δόθηκαν δεν έχουν πλέον καμία ισχύ ενώ δεν έκλεισαν μετά την έκδοση της τηλεοπτικοί σταθμοί που δεν είχαν ανακηρυχθεί υπερθεματιστές η δεν έλαβαν μέρος στη διαγωνιστική διαδικασία.

Η απόφαση που είχε κριθεί ως εξαιρετικά σημαντική, ελήφθη με πλειοψηφία 14 έναντι 11 δικαστών, 14 ετάχθησαν υπέρ της αντισυνταγματικότητας του νόμου ενώ 11 ψήφισαν το αντίθετο, είχε προκαλέσει την αντίδραση της τότε κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη, ενώ η κυοφορία της κράτησε τρεις τουλάχιστον μήνες από τότε που δικάστηκαν οι προσφυγές των καναλιών.

Κατά το χρονικό αυτό διάστημα προκλήθηκαν εσωτερικές συγκρούσεις στο ανώτατο δικαστήριο εξαιτίας χειρισμών του Προέδρου του Δικαστηρίου σχετικά με τον χρόνο των διασκέψεων.

Εντός της ημέρας, πιθανότητα, θα γίνει γνωστό το πλήρες σκεπτικό της απόφασης σχετικά με την αντισυνταγματικότητα του νόμου της κυβέρνησης που έδωσε την αρμοδιότητα στον υπουργό για τις τηλεοπτικές άδειες και όχι στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο όπως προβλέπει το σύνταγμα.

Πηγή:skai.gr