Ξεκίνησε το Hellas Filmbox Berlin, το φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου στο Βερολίνο

Με την ταινία «Αμήν» και την παρουσία του δημιουργού της Κώστα Γαβρά, άνοιξε χτες αυλαία το Hellas Filmbox Berlin, το φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου στο Βερολίνο. Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, η εναρκτήρια εκδήλωση του φετινού φεστιβάλ, που έγινε στον κινηματογράφο Babylon της γερμανικής πρωτεύουσας, ξεκίνησε με τους σκληρούς μουσικούς ήχους των String Demons (Δαίμονες των Εγχόρδων). Τα αδέλφια Κωνσταντίνος και Λυδία Μπουντούνη, με όντως δαιμονισμένο τρόπο, έπαιξαν κομμάτια του Μίκη Θεοδωράκη, αλλά και της Lady Gaga. Ολότελα διαφορετικό ήταν το πρόγραμμα της Βίκυ Λεάνδρου, της άλλης μουσικού της βραδιάς, που τραγούδησε με τη μεγάλη μαεστρία που τη χαρακτηρίζει ελληνογερμανικές διασκευές, συνοδευόμενη από πιάνο.

Η γκάμα αυτή είναι ενδεικτική και για το ίδιο το φεστιβάλ, το οποίο παρουσιάζει σύγχρονες ελληνικές παραγωγές, από ταινίες για τις μεγάλες αίθουσες ως και πειραματικά έργα. Μέχρι την Κυριακή, 22/1 θα προβληθούν 56 ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους, έργα μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ.

Στην τελετή έναρξης, εκτός από τον επίσημο προσκεκλημένο Κώστα Γαβρά, παρόντες ήταν επίσης ο πρωταγωνιστής της ταινίας «Αμήν» Ούλριχ Τούκουρ, ο οποίος συμμετείχε σε τρεις ταινίες του Γαβρά, καθώς και ο υπερήλικας συγγραφέας Ρολφ Χόχουτ, που έγραψε το μυθιστόρημα πάνω στο οποίο βασίστηκε η ταινία. Μιλώντας προηγουμένως στο κοινό, ο Κώστας Γαβράς αναφέρθηκε στις εμπειρίες του στον κινηματογράφο, ότι συνήθως γυρίζει ταινίες με ανθρώπους από διαφορετικές χώρες, με τους οποίους συνεργάζεται θαυμάσια και επί ίσοις όροις. Κλείνοντας τη σύντομη παρέμβασή του έκανε μια έκκληση στη Γερμανίδα καγκελάριο: «Ως Έλληνας θέλω να πω στην κ. Μέρκελ: Βγάλτε έξω τους Έλληνες από τη φυλακή στην οποία βρίσκονται».

«Δεν θέλουμε να γίνουμε θεσμός, θέλουμε να παραμείνουμε καλλιτέχνες», τόνισε στον χαιρετισμό του ο προηγούμενος πρόεδρος του Hellas Filmbox, Αστέρης Κούτουλας, υπενθυμίζοντας τον χαρακτήρα του φεστιβάλ, ως ένα εγχείρημα που βασίζεται στην πρωτοβουλία δεκάδων σινεφίλ εθελοντών. «Το να κάνεις κινηματογράφο σημαίνει να μην συμβιβάζεσαι, να αντιστέκεσαι» σημείωσε στην προσφώνησή της η πρόεδρος του φετινού φεστιβάλ, η Ελληνογερμανίδα ηθοποιός Σάντρα φον Ρουφίν.

Στην επίσημη τελετή συμμετείχε σειρά προσωπικοτήτων από το χώρο της τέχνης και της πολιτικής: Η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, η οποία στο πλαίσιο του Hellas Filmbox πραγματοποιεί Workshop για το Αρχαίο Δράμα, ο Γερμανός υφυπουργός Παιδείας Τόμας Ράχελ, ο πρώην δήμαρχος του Βερολίνου Κλάους Βόβερειτ, ο Έλληνας πρέσβης Θεόδωρος Δασκαρόλης, ο σκηνοθέτης Τάσος Μπουλμέτης και πολλοί άλλοι.

Πηγή: Deutsche Welle