Θαύμα στην Ιταλία: Zωντανοί έξι άνθρωποι στο θαμμένο από χιόνι ξενοδοχείο

Έξι άνθρωποι εντοπίσθηκαν ζωντανοί μετά από 42 ολόκληρες ώρες στο εσωτερικό του ξενοδοχείου Rigopiano που καταπλακώθηκε από χιονοστιβάδα στην περιφέρεια Αμπρούτσο της κεντρικής Ιταλίας, μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, αναμεσά τους και ένα κορίτσι.

Οι διασώστες κατάφεραν ήδη να απεγκλωβίσουν μία γυναίκα που μεταφέρθηκε με ελικόπτερο σε νοσκομείο στην Πεσκάρα, ενώ στην συνέχεια, με μεγάλη προσοχή, πρόκειται να απεγκλωβισθούν και οι υπόλοιποι πέντε άνθρωποι. Πρόκειται για τρεις άνδρες, δύο γυναίκες και ένα κοριτσάκι, τα ονόματα των οποίων δεν έχουν ακόμη γίνει γνωστά.

Κατάφεραν να παραμείνουν ζωντανοί διότι έμειναν στον χώρο κάτω από μια οροφή όπου υπήρχε αρκετό οξυγόνο για να αναπνέουν.

Στην περιοχή υπερίπτανται ελικόπτερα για την παραλαβή των επιζώντων μόλις απεγκλωβιστούν, ενώ καταφθάνουν κι άλλα που μεταφέρουν ειδικό εξοπλισμό για την αντιμετώπιση περιστατικών υποθερμίας

Οι πυροσβέστες βρίσκονται σε επαφή με τους πέντε εγκλωβισμένους από τις 11 το πρωί τοπική ώρα και συνομιλούν συνέχεια μαζί τους.

Είναι η  πρώτη καλή είδηση μετά την τραγωδία στο πολυτελές ξενοδοχείο.

Οι διασώστες εργάζονταν όλη νύχτα υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες με τη θερμοκρασία πολύ κάτω απ’ το μηδέν και χωρίς φως για να εντοπίσουν τους περίπου 30 αγνοούμενους, χρησιμοποιώντας  μηχανοκίνητα μέσα.

Με την άνοδο της θερμοκρασίας κατά την σημερινή ημέρα, οι διασώστες της Πολιτικής Προστασίας, των Αλπίνων και της Πυροσβεστικής πρέπει να είναι ακόμη πιο προσεκτικοί στο έργο τους, διότι υπάρχει κίνδυνος νέων κατολισθήσεων και χιονιστιβάδων.

Η χιονοστιβάδα σάρωσε το κτίριο με απίστευτη σφοδρότητα μετά από πολλά χτυπήματα του Εγκέλαδου -τέσσερα εκ των οποίων ήταν πάνω από 5 Ρίχτερ- στην περιοχή. Οι απανωτοί σεισμοί έχουν κατατρομοκρατήσει τους κατοίκους, εν μέσω σφοδρής κακοκαιρίας και χιονοθύελλας που έχει προκαλέσει μεγάλες βλάβες στις τηλεφωνικές γραμμές και το δίκτυο ηλεκτροδότηδσης.

Την ώρα της καταστροφής ο διευθυντής του ξενοδοχείου ήταν εκτός του κτιρίου για να συντονίσει την άφιξη βοήθειας. «Είχα κατεβεί κάτω για να συντονίσω από την Πεσκάρα την επιχείρηση αρωγής και διάνοιξης του δρόμου απ’ το χιόνι. Γι’ αυτό δεν ήμουν εκεί», δήλωσε ο Μπρούνο Ντι Τομάζο. Είπε ακόμη ότι την ώρα που χτύπησε η χιονοστιβάδα στο εσωτερικό του ξενοδοχείου βρίσκονταν 11 μέλη του προσωπικού και 24 πελάτες. «Όλο το προσωπικό είχε συγκεντρωθεί στο μπαρ ενώ οι πελάτες βρίσκονταν στο χωλ γιατί περίμεναν να αναχωρήσουν».
Ένας φίλος του Ρομπέρτο Ρόσο, ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου με τον οποίο αντάλλασσε μηνύματα γύρω στις 15:00 το μεσημέρι, λίγο πριν την τραγωδία, λέει ότι «οι πελάτες και τα άτομα που ήσαν παρόντα στο εσωτερικό του ξενοδοχείου είχαν τρομοκρατηθεί με τις ισχυρές σεισμικές δονήσεις κι όχι τόσο με την κακοκαιρία και την πυκνή χιονόπτωση. Προφανώς δεν φανταζόντουσαν ποτέ τον κίνδυνο μιας χιονοστιβάδας». Ο ιδιοκτήτης ήταν που ενημέρωσε το γνωστό του ότι όλοι ήταν έτοιμοι να αναχωρήσουν κι ότι περίμεναν να φθάσει το εκχιονιστικό.

Ιταλικές εφημερίδες αναφέρουν ότι το ξενοδοχείο Rigopiano είχε χτιστεί σε σημείο πολύ επικίνδυνο -ακριβώς κάτω από βουνοπλαγιά- κι ότι οι πρώτοι του ιδιοκτήτες καθώς και ένας πρώην δήμαρχος της περιοχής είχαν κατηγορηθεί για αυθαίρετη δόμηση και μετέπειτα νομιμοποίησή της.

Στο τέλος της δίκης, όμως, είχαν όλοι τους αθωωθεί.