ΓΝΩΜΗ: Θετικά και αρνητικά από τη σύσκεψη για την Ομογένεια

ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Ως κατ΄αρχήν θετική θα πρέπει να χαρακτηρίσει κανείς την  έμπνευση του ΥΦΥΠΕΞ αρμόδιου για τον Απόδημο Ελληνισμό κ.  Τέρενς Κουίκ να συγκαλέσει μίνι-σύσκεψη των πρώην ομολόγων του,  των μεταπολιτευτικών  κυβερνήσεων καθώς και του επικεφαλής της ΓΓΑΕ προκειμένου να  γίνει «ανταλλαγή απόψεων σε θέματα της Ομογένειας».

Επτά πρώην ΥΦΥΠΕΞ κάτω από τις δύο γυμνές φιγούρες του έργου του Φασιανού (αλήθεια, πρωτότυπος ο πίνακας;) εξέθεσε ο καθένας τις απόψεις, τις εμπειρίες και τις σκέψεις του. Σε ένα κλίμα ενδιαφέροντος για την ομογένεια, καλών τρόπων συμπεριφοράς, αλλά και μακριά από το γράμμα της ανακοίνωσης του γραφείου Τύπου του ΥΦΥΠΕΞ που την ακολούθησε και όπου, άγνωστο πως και που, διέγνωσε «ταύτιση απόψεων στους βασικούς άξονες που πρέπει να διέπουν την ανασύσταση των σχέσεων του Εθνικού Κέντρου με την Ομογένεια»…

Απορούμε: Συμφώνησαν, δηλαδή, όλοι οι παριστάμενοι σε «Ένα νέο ΣΑΕ ως δεξαμενή σκέψης (think tank)»;

Δέχθηκαν, δηλαδή το πως θα μπορούσε μία «δεξαμενή σκέψης» να λειτουργήσει «ως συμβουλευτικό Όργανο της ελληνικής Πολιτείας για τη διαχείριση Ομογενειακών θεμάτων» και, μάλιστα, με την επισήμανση, ότι οι βασικοί άξονες  των σχέσεων του Εθνικού Κέντρου με την Ομογένεια είναι:

 – Η γλώσσα και η ελληνική παιδεία.
– Η Εκκλησία.
– Η αναδιοργάνωση του ομογενειακού Ελληνισμού…

Σε ό,τι αφορά την Εκκλησία και ασχέτως του όποιου θρησκευτικού συναισθήματος, η πραγματικότητα στις σχέσεις ομογένειας –εκκλησίας είναι ότι η ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΣΥΝΤΗΡΕΙ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ! Οι ομογενείς φορτώθηκαν -μετά το κοπιαστικό  δεκάωρο σκληρής εργασίας-  τους τενεκέδες με το τσιμέντο στην πλάτη και το ανέβαζαν στις σκαλωσιές και με τα χέρια τους έχτισαν τις εκκλησίες τους! Κανείς δεν τους τις χάρισε! Οι Ομογενείς από τον οβολό τους πληρώνουν τους ιερείς τους. Οι Ομογενείς από την τσέπη τους συντηρούν οικονομικά το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως!

Την Εκκλησιά τους τη θέλουν ως «το μέσο που θα τους εξασφαλίζει την επικοινωνία τους με το Θείο». Αλλά μέχρις εκεί. Κουμάντο στα του οίκου τους θα κάνουν οι ίδιοι. Όχι η Εκκλησία. Δεν έχει λόγο και έργο να συμμετέχει στο προεδρείο του ΣΑΕ.

Τι θα πει, εξάλλου, «αναδιοργάνωση του ομογενειακού Ελληνισμού;  Το υφυπουργείο και ο κ. Κουίκ θα αναδιοργανώσουν τις οργανώσεις της ομογένειας; Θα τους πει ποιες θα μείνουν και ποιες θα κλείσουν; Αυτό ονειρεύονται; Μήπως να διορίσουν και τους προέδρους;

Έτσι το βλέπει η Κυβέρνηση και το νέο ΣΑΕ;  Συμβουλευτικό όργανο; Όχι ΚΑΙ γνωμοδοτικό; Και αποκλειστικά στη διαχείριση “ομογενειακών θεμάτων”; Μέχρις εκεί,  «…όπως προβλέπεται και συνταγματικά, με την υποστήριξη της Ελλάδας ως προς τη νέα οργάνωσή του και αυτοχρηματοδοτούμενο ως προς τη λειτουργία του, με τη δυνατότητα συμμετοχής του κάθε Ομογενή ξεχωριστά (φυσικά πρόσωπα);»

Αλήθεια, αυτά τα λέει το Σύνταγμα για το ΣΑΕ; Γιατί εμείς γνωρίζουμε ότι άλλα λέει το άρθρο 108 Παρ. 2. Λέει: «Νόμος ορίζει  τα σχετικά με την οργάνωση, τη λειτουργία και τις αρμοδιότητες του ΣΑΕ που έχει ως αποστολή του την έκφραση όλων των δυνάμεων του απανταχού ελληνισμού”. Ούτε για Δεξαμενές Σκέψεις λέει, ούτε για φυσικά ή άλλα πρόσωπα ομιλεί, ούτε οργανώσεις αποκλείει μήτε  αυτοχρηματοδοτούμενο το θέλει ούτε για διασπορά κάνει λόγο! Τίποτε από όλα αυτά που περιγράφει η ανακοίνωση του κ. ΥΦΥΠΕΞ.

Και, φυσικά, θεωρούμε ότι θα αδικήσουμε τους προσελθόντες εάν δεχθούμε έστω και ως υπόθεση εργασίας ότι τα αποδέχθηκαν όλα αυτά! Το αντίθετο έγινε!

Πώς νομίζετε ότι μπορεί να μείνουν έξω από το ΣΑΕ οι οργανώσεις του; Όταν το Σύνταγμα επιτάσσει ότι το ΣΑΕ έχει ως αποστολή του «την έκφραση όλων των δυνάμεων του απανταχού ελληνισμού» εμείς αφήνουμε απέξω τις Οργανώσεις του;  Ο «κάθε ομογενής ξεχωριστά» είναι «οι δυνάμεις του ελληνισμού»;  Εύκολα θύματα είναι ο κάθε ομογενής ξεχωριστά, έξω από τις οργανωμένες εκφάνσεις του!  Έτσι τους θέλετε τους ομογενείς κ. Κουίκ, γιατί ειλικρινά  πιστεύω ότι μόνον εσάς απηχούν αυτές οι ιδέες. Και εδώ είμαστε να μας διαψεύσουν όσοι άλλοι επίσης τις συμμερίζονται …

Αλήθεια, «η ανασύσταση των σχέσεων του Εθνικού Κέντρου με την Ομογένεια» είναι η «συστηματικότερη προσέγγιση στους επιχειρηματικούς πυλώνες της Ομογένειας»;

Εμείς είμαστε βέβαιοι ότι ανάμεσα στους «επτά» υπάρχουν άτομα που έχουν επίγνωση της πραγματικότητας. Ότι, δηλαδή, οι σχέσεις ομογένειας – Μητροπολιτικού Κέντρου έχουν, δυστυχώς, ατροφήσει και ότι η ενδυνάμωσή τους μόνον μέσα από μία ανοιχτή αμφίδρομη σχέση εμπιστοσύνης και  συνεργασίας μπορεί να επιτευχθεί.

Μέσα από μία συνεργασία που δεν θα τους αφήνει διαρκώς και επιμόνως «έξω» από τους καδροστολισμένους θαλάμους,  μέσα στους οποίους, εντούτοις θα συζητείται το …μέλλον τους!

Όπως επίσης, είμαστε βέβαιοι ότι ορισμένοι από τους προσκεκλημένους σας,  έχουν επίγνωση της διαχρονικής προσφοράς της ομογένειας, αλλά και της απέχθειάς της κάποιοι μανδαρίνοι να καμώνονται πως την ξέρουν καλά και να «γνωμοδοτούν» πως  ίσως τα παιδιά των ομογενών «να μην θέλουν και να ασχολούνται με Σωματεία και με Ομοσπονδίες, αν και οι Οργανώσεις που είναι δεμένες με ιδιαίτερες Πατρίδες, έχουν πολύ μεγαλύτερη συνοχή στο εσωτερικό τους». Λοιπόν; Τι πιο φυσιολογικό από αυτό;  Μήπως, όμως, αντί να προσπαθήσουμε να φέρουμε κοντά τα παιδιά στις οργανώσεις πρέπει να τις …καταργήσουμε;

Εντούτοις, στο περιθώριο της ανακοίνωσης, κατατέθηκαν, όπως πληροφορούμαστε, και διάφορες εποικοδομητικές ιδέες και προτάσεις, από διαφόρους, κάτι που δείχνει το θετικό της διακομματικής σύνθεσης. Εκείνο το «να μάθουμε το τί θέλουμε εμείς από την Ομογένεια και το τί θέλει η Ομογένεια από εμάς», εκτιμούμε ότι ήταν από τις εύστοχες. Όπως σωστή ήταν και η αναφορά πως σε θεσμικό επίπεδο ο ομφάλιος λώρος  της ομογένειας με το εθνικό κέντρο είναι η ελληνική Γλώσσα. Και πως επίσης ένα μέρος των εξόδων (που μπορούν να περιοριστούν) για το ΣΑΕ θα πρέπει να συνεχίσει να το καταβάλει το ελληνικό Κράτος. Σε αντίθεση με το ζήτημα των Δασκάλων τους οποίους πρέπει να συνεχίσει να προμηθεύει η πατρίδα, αλλά και οι ομογενείς να βρεθεί τρόπος να συμβάλλουν στη συντήρησή τους…

Άλλη σημαντική επισήμανση το πως με το αδρανοποιήσουμε το ΣΑΕ, το 2010, μείναμε χωρίς επίσημο συνομιλητή με την ομογένεια…

Αλλά πως μπορεί κανείς να προσπεράσει την αναφορά ενός άλλου εκ των πρώην ΥΦΥΠΕΞ που είπε πως υπήρχαν και άλλοι τρόποι να αλλάξουμε, εάν θέλαμε το ΣΑΕ, ακόμη και αναπροσαρμόζοντας τον Νόμο,  χωρίς, να το διαλύσουμε… Η ιδέα της ανέξοδης ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για νέο προεδρείο, ήταν μία τέτοια δίοδος, όπως και πολλές άλλες…

Τελικά, η σύσκεψη ίσως αποδειχθεί χρήσιμη αν με νηφαλιότητα εξαχθούν τα σωστά συμπεράσματα, μακριά από ανακοινώσεις και με ανοιχτές, όχι κλειστές θύρες!