Χωρίς “αποδείξεις και ονόματα” για τα δάνεια των κομμάτων

Αθήνα.- Παραβίαση τραπεζικών κανόνων βλέπει η πλειοψηφία αλλά καταλήγει σε απλές διαπιστώσεις χωρίς αποδείξεις για το λεγόμενο «τρίγωνο διαπλοκής. Για κατάρρευση των «λαϊκίστικων μύθων» του ΣΥΡΙΖΑ μιλάνε ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη, σχολιάζοντας «πήγατε για μαλλί και βγήκατε κουρεμένοι».

Στην τελική μάχη επιχειρημάτων έχουν μπει συμπολίτευση κι αντιπολίτευση στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια των ΜΜΕ και των κομμάτων, πριν την επικείμενη ψηφοφορία επί του πορίσματός της την προσεχή Δευτέρα στις 6 το απόγευμα.

Η πλειοψηφία δια του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρου Λάππα, επέμεινε στη ρητορική περί του λεγόμενου «τριγώνου διαπλοκής» τραπεζών – ΜΜΕ – πολιτικού συστήματος, χωρίς ωστόσο να έχει αποδείξεις παρά μόνο ενδείξεις και γι’ αυτό δεν καταλογίζει ποινικές ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα και συνεπώς δεν ζητά προανακριτική επιτροπή. Με το σχέδιο πορίσματός τους όμως τονίζουν ότι «χρήζουν περαιτέρω δικαστικής διερεύνησης» οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες χορηγούσαν δάνεια τραπεζικά στελέχη, καθώς σύμφωνα με τη συμπολίτευση παραβίασαν τους χρηματοπιστωτικούς κανόνες επειδή δεν ζητούσαν σε όλες τις περιπτώσεις επαρκείς εγγυήσεις και εξασφαλίσεις.

«Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι οι δανειοδοτήσεις δεν υπάκουσαν στους υπάρχοντες πιστοδοτικούς κανόνες. Παραβιάστηκαν νόμοι και διατάξεις, άρα χρήζει περαιτέρω δικαστικής διερεύνησης η πρακτική που ακολούθησαν τα τραπεζικά στελέχη για αθρόες δανειοδοτήσεις χωρίς να υπάρχουν οι προϋποθέσεις χορήγησής τους ενάντια στις εισηγητικές τους εκθέσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κος Λάππας.

«Πήγατε για μαλλί και βγήκατε κουρεμένοι», σχολίασε επιστρατεύοντας το σαρκασμό ο Μάκης Βορίδης εκ μέρους της ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι «καταρρίφθηκαν όλοι οι μύθοι της ρητορικής του ΣΥΡΙΖΑ για το λεγόμενο τρίγωνο της διαπλοκής» και γι’ αυτό όπως πρόσθεσε ειρωνικά οι βουλευτές – μέλη του κόμματος έριξαν τους τόνους σε σχέση με τις «κορώνες» του πρώτου διαστήματος λειτουργίας της Επιτροπής.

Ο κος Βορίδης, υπογράμμισε πως τελικά η κυβέρνηση κατέληξε να εκτεθεί η ίδια μέσω των όσων προέκυψαν από τις μαρτυρικές καταθέσεις στην Εξεταστική Επιτροπή, καθώς όπως τόνισε, ο διευθυντής του ΣΥΡΙΖΑ ομολόγησε πως ο Αλέξης Τσίπρας είχε ζητήσει από την Εθνική Τράπεζα τη δανειοδότηση του ΣΥΡΙΖΑ με κριτήρια όχι αποκλειστικά χρηματοοικονομικά.

«Για τα δάνεια των κομμάτων δεν τολμάτε ούτε οι ίδιοι να πείτε ότι υπάρχει κάτι ποινικά ενδιαφέρον. Αντιθέτως βγήκαν πολλά ενδιαφέροντα στο φως για τον ΣΥΡΙΖΑ. Συμπερασματικά λοιπόν καταλήξαμε ότι δεν υπάρχει καμία εμπλοκή πολιτικού προσώπου. Ακυρώθηκε η θεωρία του ΣΥΡΙΖΑ περί διαπλοκής. Αποδείχτηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δανειοδοτήθηκε με τον ίδιο τρόπο όπως και τα υπόλοιπα κόμματα – με μελλοντικές εκχωρήσεις. Ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο μόνος πολιτικός που διαπιστωμένα ζήτησε ευνοϊκή μεταχείριση από τις τράπεζες. Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο κόμμα με offshore στο μετοχικό κεφάλαιο της κομματικής εφημερίδας. Άρα ανέκυψαν πολλά για τη συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ και μηδενικά ευρήματα κατά τα λοιπά», ανέφερε ως ένα συνοπτικό συμπέρασμα της ΝΔ.

«Την ουρά στα σκέλια», υποστήριξε εμμέσως πλην σαφώς ότι έβαλαν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και ο Ανδρέας Λοβέρδος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, συνηγορώντας ότι «κατέρρευσε το αφήγημα» βάσει του οποίου ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε τη σύσταση της Εξεταστικής και ο θησαυρός αποδείχτηκε άνθρακας.

«Κατέρρευσε όλη αυτή η φιλολογία περί τριγώνου. Κι απορώ πλέον τι σας μένει από την Εξεταστική; Να δανειοδοτηθεί ένας μηχανισμός για να βγάλει κανάλι; Η αντισυνταγματικότητα του νόμου Παππά; Η ομολογία της Αυγής ότι έγινε παρέμβαση από κόμμα για δάνειο του ΣΥΡΙΖΑ; Η offshore της Αυγής; Θέματα υπάρχουν, αλλά δεν βλέπω το παραμικρό σε σχέση με όσα λέγατε. Η κινητήρια δύναμη και το πολιτικό σκεπτικό σας που μας έφερε εδώ αποδείχτηκε μία ακόμα φιλολογία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κος Λοβέρδος, ενώ σχολιάζοντας τη διαρροή σχεδίου πορίσματος της πλειοψηφίας που ενείχε επιβαρυντικές αναφορές για τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, σχολίασε πως η πλειοψηφία έβαλε αυτογκόλ.

Δριμεία κριτική άσκησε στην κυβέρνηση και ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ, κάνοντας λόγο για άλλη μία προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης και στηλιτεύοντας το γεγονός ότι η Επιτροπή ασχολήθηκε μόνο με ένα πολύ μικρό μέρος του συνόλου των δανειοδοτήσεων στη χώρα.

«Η Επιτροπή αξιοποιήθηκε με τις λειτουργίες της για να ενισχυθεί ακόμα ένα κλίμα αποπροσανατολισμού που μεθοδικά επιδιώκεται. Έχει σκοπό να συντηρήσει ένα ψευδεπίγραφο πολωτικό κλίμα ανάμεσα σε κόμματα της συγκυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Επιπλέον, όταν τα επιχειρηματικά δάνεια είναι 146 δις ευρώ κι εμείς ασχολούμαστε μόνο με τα 2 δις, καταλαβαίνετε ότι δεν μιλάμε ούτε καν για το δέντρο αλλά για το κλαδί», τόνισε χαρακτηριστικά ο κος Καραθανασόπουλος.

Υπόμνημα 15 προτάσεων κατέθεσε το Ποτάμι δια του Γιώργου Μαυρωτά, ο οποίος στηλίτευσε τόσο το ύψος των δανείων που πήραν στο παρελθόν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ όσο και την επιστολή του Αλέξη Τσίπρα προς την Εθνική Τράπεζα για τη δανειοδότηση του ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ άλλων πρότεινε να καταθέσουν ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη ρεαλιστικά σχέδια αποπληρωμής των δανείων τους. «Διαφορετικά δεν πείθουν ότι μπορούν να βγάλουν τη χώρα από την κρίση», σχολίασε χαρακτηριστικά, ενώ απευθυνόμενος στην κυβερνώσα πλειοψηφία την προκάλεσε να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση για να μπει τέλος στην αμνήστευση ανώτερων τραπεζικών στελεχών.

Την κριτική «άνθρακας ο θησαυρός» επιχείρησε να αποκρούσει ο Δημήτρης Καμμένος από της Ανεξάρτητους Έλληνες, προχωρώντας στην εκτίμηση πως τα συμπεράσματα του πορίσματος της πλειοψηφίας μετά την ψήφισή του θα παρακινήσει τους αρμόδιους εισαγγελείς προκειμένου να διερευνήσουν μεμονωμένες περιπτώσεις και πολιτικών προσώπων.

Στην έλλειψη σαφούς νομοθετικού πλαισίου σχετικά με τη δανειοδότηση ΜΜΕ και κομμάτων, έδωσε έμφαση ο Γιάννης Σαρίδης από την Ένωση Κεντρώων, σημειώνοντας ότι: «δεν μπορεί να αποδειχτεί εάν υπήρξε τρίγωνο διαπλοκής. Δεν αποδείχτηκε από Επιτροπή λόγω έλλειψης νομικού πλαισίου για τη δανειοδότηση των ΜΜΕ και των κομμάτων. Δεν υπήρξε νόμος να παραβιαστεί. Μόνο η κοινή λογική παραβιάστηκε σύμφωνα με τους μάρτυρες. Ό,τι έγινε ήταν νομότυπα ή κυρίως λόγω έλλειψης νομοθετικού πλαισίου. Αυτό συμπεραίνουμε εμείς».

Τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την απόδοση ευθυνών σε πολιτικά πρόσωπα ζήτησε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, κατηγορώντας τους βουλευτές της κυβερνώσας πλειοψηφίας ότι απλώς «θεωρητικολογούν» και στην πράξη επιχειρούν να συγκαλύψουν ποινικές ευθύνες κι έτσι θα συνεχιστεί η κατασπατάληση δημοσίου χρήματος.

πηγή:skai.gr