Αδράνεια καταλογίζει στην κυβέρνηση στο θέμα του Ελληνικού Σχολείου Μονάχου ο Σάββας Αναστασιάδης

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Αθήνα: Αδράνεια, στο θέμα του Ελληνικού Σχολείου Μονάχου, καταλογίζει στην Κυβέρνηση ο Αν. Τομεάρχης Εξωτερικών Ν.Δ. για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ, και στην εκπομπή «Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ» (24.01.2017).

Ειδικότερα δε, ο κ. Αναστασιάδης καταλογίζει στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και στο Υπουργείο Παιδείας, ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα, που “καίει” τον ελληνισμό της Γερμανίας, μοιάζουν να “έχουν καταθέσει τα όπλα”.

Ο κ. Σάββας Αναστασιάδης.

Ο κ. Σάββας Αναστασιάδης.

«Βλέπω μία αδράνεια από την πλευρά της κυβέρνησης για το θέμα του Ελληνικού Σχολικού Συγκροτήματος στο Μόναχο , έχει καταθέσει τα όπλα. Μακάρι να μην είναι έτσι και να διαψευστώ .Το θέμα αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για τον Ελληνισμό ολόκληρης της Βαυαρίας , γιατί θα εξυπηρετούσε τους μαθητές σε όλα τα επίπεδα στην περιοχή. Δυστυχώς η αδράνεια της Ελληνικής Πολιτείας έφεραν τα πράγματα εδώ”, είπε ο κ. Αναστασιάδης.

Ακολούθως ο Αν. Τομεάρχης Απόδημου Ελληνισμού για την ΝΔ  παρέθεσε ένα σύντομο ιστορικό. “Το θέμα”, είπε,  “ξεκίνησε το 2001, τότε παραχωρήθηκε το οικόπεδο. Η κατασκευή του άρχισε το 2008. Τον Νοέμβριο του 2011 οι Γερμανοί προειδοποίησαν ότι υπάρχουν καθυστερήσεις και θα ενεργοποιήσουν τη ρήτρα επιστροφής. Στα τέλη του 2012 εκταμιεύτηκαν 26 εκατομμύρια, ώστε να συνεχιστούν τα έργα. Τον Απρίλιο του 2015 το Γερμανικό Δικαστήριο επειδή δεν προχωρούσαν τα έργα , πήρε απόφαση να επιστραφεί το οικόπεδο. Τον Αύγουστο του 2015 έγινε μία καινούργια σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Δήμου της Βαυαρίας και δόθηκε μία δέσμευση από την Ελληνική Πολιτεία να ολοκληρωθεί το κτήριο μέχρι τέλος του 2015. Αυτό δεν έγινε και τον Ιούλιο του 2016 το δημοτικό συμβούλιο του Μονάχου αποφάσισε την ενεργοποίηση της ρήτρας επιστροφής του οικοπέδου και την κατεδάφιση των μέχρι τότε κατασκευών. Οι υπάλληλοι του Δήμου σφράγισαν την επομένη τον χώρο », κατέληξε την αναψηλάφηση της υπόθεσης ο κ. Σάββας Αναστασιάδης.

Αναφερόμενος στα πεπραγμένα της ΝΔ, ο Τομεάρχης  Απόδημου Ελληνισμού υποστήριξε ότι ο ίδιος και ο συνάδελφός του ο κ. Δημοσχάκης “ως υπεύθυνοι για τα θέματα του Απόδημου, θέσαμε αυτό το θέμα πολύ ψηλά στην ατζέντα μας, ζητήσαμε συνάντηση από τον Δήμαρχο Αθηναίων τον κ. Καμίνη, έτσι ώστε να παρέμβει με την ιδιότητά του και να ζητήσει από τον ομόλογό του τον Δήμαρχο Μονάχου να γίνει μία καινούργια συμφωνία, να ενεργοποιήσει και το δίκτυο των Δημάρχων των Ευρωπαϊκών πόλεων, για να μεταπείσουμε τον Δήμαρχο του Μονάχου να επιτρέψει τη συνέχιση των εργασιών”

Ο κ. Αναστασιάδης αποκάλυψε, μάλιστα ότι έχει καταθέσει Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών για να ενημερώσει το σώμα και τους ομογενείς που βρίσκεται η συζήτηση για το θέμα του Σχολείου του Μονάχου. Η Επίκαιρη Ερώτηση θα συζητηθεί την προσεχή Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, στις έξη το απόγευμα. “Διότι, πρόσθεσε, εμείς κάνουμε συναντήσεις , πιέζουμε προς την πλευρά της κυβέρνησης να δοθεί λύση, αλλά μέχρι στιγμής ενημέρωση δεν έχουμε από την κυβέρνηση».

Τέλος, ο Αν. Τομεάρχης Απόδημου Ελληνισμού κ. Σάββας Αναστασιάδης τόνισε ότι «το θέμα των προβλημάτων της ομογένειας έχει συζητηθεί πάρα πολύ και δεν χρειάζονται άλλες συζητήσεις, αλλά πρωτοβουλίες και πράξεις. Το θέμα της Ελληνικής γλώσσας είναι κυρίαρχο και πρέπει να πάμε σε ενέργειες και όχι σε θεωρητικές προσεγγίσεις. Το θέμα της ψήφου των αποδήμων είναι επίσης πολύ σημαντικό, διότι με τον τρόπο αυτό ενεργοποιείται η ομογένεια, συμμετέχει στα κοινά της Χώρας και πολλά θέματα για τα οποία εμείς συζητάμε επικοινωνώντας είτε με τα σωματεία είτε με τους ανθρώπους που ασχολούνται με τα ομογενειακά θέματα θα είχαν λυθεί αν υπήρχαν οι εκπρόσωποί τους στο κοινοβούλιο και τα απαντούσαν ή είχαν ένα πιο άμεσο δίαυλο επικοινωνίας με τις κοινωνίες της ομογένειας », κατέληξε.

Ηχητικό: https://www.youtube.com/watch?v=J3DDNR_wXS0&feature=youtu.be