$1 εκατ. εισπράττει το Πολιτιστικό Κέντρο Μελβούρνης

Μελβούρνη.- Πλήρως αξιοποιείται το Πολιτιστικό Κέντρο της ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, όπως δήλωσε ο πρόεδρός της, κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης.  Η Κοινότητα έχει ενοικιάσει πλήρως το Πολιτιστικό της Κέντρο και εισπράττει περίπου ένα εκατομμύριο δολάρια ετησίως!

Με αφορμή τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει όσον αφορά την πρόταση της Κοινότητας για «αξιοποίηση» του οικοπέδου της στο Bulleen  ο κ. Παπαστεργιάδης, απαντώντας σε ερωτήσεις του “Νέου Κόσμου” είπε:

«Με τα χρήματα που εισπράττουμε από τα ενοίκια και που είναι κοντά στο ένα εκατομμύριο δολάρια το χρόνο, πληρώνεται άνετα το δάνειο».

Οι εξαγγελίες της Κοινότητας έχουν προκαλέσει πολλές συζητήσεις στην παροικία, κυρίως θετικές.

Την ίδια στιγμή, πάντως, ένα παλαίμαχο στέλεχος της Κοινότητας, ο Λεωνίδας Αργυρόπουλος, διαφωνεί με τη διαδικασία που ακολουθεί η Κοινότητα.

Ο κ. Παπαστεργιάδης μιλώντας στο «Νέο Κόσμο», είπε ότι το δάνειο που πήρε η Κοινότητα για την ανέγερση του Πολιτιστικού Κέντρου ανέρχεται στα $5,9 εκατομμύρια. (Τα υπόλοιπα χρήματα ήταν από τις επιχορηγήσεις της ομοσπονδιακής και πολιτειακής κυβέρνησης, τα έσοδα από την πώληση κοινοτικής περιουσίας και από δωρεές ομογενών και φορέων).

«Θα πρέπει να σημειώσω», μας είπε ο κ. Παπαστεργιάδης, «ότι η Κοινότητα χρησιμοποιεί τέσσερις ορόφους, ενώ αφήσαμε ξενοίκιαστο έναν όροφο τον οποίο αν νοικιάζαμε θα εισπράτταμε άλλες 120.000 δολάρια το χρόνο».

Ο κ. Παπαστεργιάδης άφησε να εννοηθεί ότι ο πέμπτος όροφος θα αξιοποιηθεί διαφορετικά και θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις σύντομα.

Πρόσθεσε, πάντως, ότι το Διοικητικό Συμβούλιο υλοποίησε -και με το παραπάνω- τις δεσμεύσεις του και είναι πολύ υπερήφανο για το Πολιτιστικό Κέντρο που δεσπόζει στο κέντρο της Μελβούρνης.

Όσον αφορά την ολοκλήρωση της εξωτερικής άποψης του Πολιτιστικού Κέντρου με την τοποθέτηση αντίγραφου από τις Μετώπες της Ακρόπολης ο κ. Παπαστεργιάδης σημείωσε:

«Αυτό θα γίνει εντός του 2017. Προτιμήσαμε να διαθέσουμε τους πόρους μας στην προσφορά μαθημάτων Ελληνικής γλώσσας καθώς και μαθήματα Αρχαίων Ελληνικών και Λατινικών και η ανταπόκριση της παροικίας ήταν θετικότατη».

Όσον αφορά τα έργα αναστήλωσης του ιστορικού ναού του Ευαγγελισμού που καταστράφηκε από πυρκαγιά, ο πρόεδρος της Κοινότητας είπε στο «Νέο Κόσμο»:

«Ο Ευαγγελισμός είναι το διαμάντι της Κοινότητάς μας, ως η πρώτη ελληνορθόδοξη εκκλησία και αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία της Κοινότητας, της Βικτώριας και της Αυστραλίας».

Η αναστήλωση του ναού θα γίνει με τα χρήματα που έδωσε η ασφάλεια αλλά και από δωρεές που συγκεντρώνει ειδική επιτροπή, επικεφαλής της οποίας είναι ο καθηγητής Μαρίνης Πιρπιρής.

Επικεφαλής του έργου της αναστήλωσης είναι ο αρχιτέκτονας Κώστας Μοσχογιάννης, το έργο του οποίου θα συνδράμει ο Πίτερ Πάρας ένας από τους κορυφαίους μηχανικούς.

Ήδη στερεώθηκε ξανά το κτίριο ενώ για τη σωστή αναστήλωση χρησιμοποιούνται και οι υπηρεσίες του Αθανάσιου Ανδρονά, κορυφαίου αρχιτέκτονα για διατηρητέα ιστορικά μνημεία της πόλης.

Ο κ. Παπαστεργιάδης μας είπε ότι η διαδικασία αποκατάστασης του ναού είναι «περίπλοκη, δαπανηρή και χρονοβόρα» για να φτιαχτούν όλα με κάθε λεπτομέρεια αλλά όταν ολοκληρωθεί ο ναός θα είναι περίλαμπρος «εντός και εκτός».

Η Κοινότητα έχει υποβάλει τα σχέδια της στο Συμβούλιο Διατήρησης Ιστορικών κτιρίων (Council and Heritage Victoria) το οποίο δείχνει ξέχωρο ενδιαφέρον για την αποκατάσταση του εσωτερικού του ναού και κυρίως του τέμπλου και του γυναικωνίτη του.