Τραμπ: «Σικάγο, πάρε μέτρα για τη “σφαγή” ή σου στέλνω το FBI»

Ουάσινγκτον.- Κεφαλαιοποιώντας (και επενδύοντας περισσότερο) στη ρητορική της ορκωμοσίας του περί «σφαγής που βρίσκεται σε εξέλιξη σε βάρος των ΗΠΑ», ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε τις αρχές του Σικάγο να πάρουν μέτρα για την εγκληματικότητα ή θα στείλει τις ομοσπονδιακές αστυνομικές αρχές.

Ο Τραμπ εμφανίστηκε να αναφέρεται σε αμφιλεγόμενο ρεπορτάζ για τα στατιστικά εγκληματικότητας στο Σικάγο.

Στο Σικάγο αδιαμφισβήτατα μεν καταγράφεται αύξηση της εγκληματικότητας, αλλά για τα στατιστικά δεδομένα από τα οποία ξεκινά η υπόθεση υπάρχει διχογνωμία (έστω κι αν ήθελε κανείς να ελπίζει πως τουλάχιστον οι ίδιοι οι αριθμοί παραμένουν «αντικειμενικό στοιχείο» και μόνο η ερμηνεία/σημασία τους είναι υποκειμενική στην εποχή Τραμπ).

Η εφημερίδα Chicago Tribune είχε γράψει τη Δευτέρα (23 Ιαν.) πως αυτόν τον Ιανουάριο στο Σικάγο καταγράφηκαν «τουλάχιστον 228» περιστατικά με πυροβολισμούς και πως σημειώθηκαν 42 δολοφονίες (αύξηση, αν ισχύουν τα στατιστικά της εφημερίδας, κατά 5,5% και 23,5% αντίστοιχα σε σχέση με τον περυσινό Ιανουάριο).

Όμως η αστυνομία του Σικάγο απέρριψε τα στοιχεία. Ο εκπρόσωπός της, Φρανκ Τζακαμίλι, είπε, όπως μεταδίδει το Reuters, ότι από την 1η μέχρι την 23η Ιανουαρίου υπήρξαν 182 περιστατικά με πυροβολισμούς -το οποίο, τόνισε, είναι «αμετάβλητο» σε σχέση πέρυσι- και οι δολοφονίες είχαν φτάσει τις 38, από 33 πέρυσι.

Ο Τραμπ φάνηκε να συμμερίζεται τα στοιχεία της εφημερίδας κι όχι τα στοιχεία που έδωσε ο αστυνομικός εκπρόσωπος στο tweet του.

«Εάν το Σικάγο δεν πάρει μέτρο για αυτήν την φρικτή σφαγή που γίνεται, 228 περιστατικά με πυροβολισμούς το 2017 και 42 δολοφονίες (αύξηση 24% από το 2016), θα στείλω τους feds!» έγραψε ο πρόεδρος στο Twitter.

Αν και συνήθως το «οι feds» (σύντμηση του «ομοσπονδιακοί») χρησιμοποιείται σχεδόν πάντα ως «ομοσπονδιακοι πράκτορες», δηλαδή στελέχη του FBI (Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών), ο Τραμπ δεν διευκρίνισε τι είδους παρέμβαση από τις ομοσπονδιακές Αρχές θα μπορούσε να υπάρξει.

Η πρώτη αντίδραση από τον αστυνομικό διευθυντή του Σικάγο Έντι Τζόνσον ήταν πως είναι «παραπάνω από πρόθυμος να συνεργαστεί» για να υπάρξουν «περισσότερες εισαγγελικές διώξεις σε ομοσπονδιακό επίπεδο» για εγκλήματα στα οποία εμπλέκονται όπλα.

Η εγκληματικότητα στο Σικάγο κατέγραψε πέρυσι άνοδο για πρώτη φορά μετά από δύο δεκαετίες. Με πληθυσμό 2,7 εκατομμυρίων, είναι η πόλη στις ΗΠΑ με τα περισσότερα περιστατικά πυροβολισμών και ανθρωποκτονιών. Έχει επίσης το χαμηλότερο ποσοστό εγκλημάτων που διαλευκαίνονται.

Newsroom ΔΟΛ