Τα εγκαίνια του Ελληνικού Κέντρου Έρευνας για τη Μικρά Ασία και τον Πόντο (ΕΚΕΜΑΠ)

Σικάγο.- Ένα όνειρο πολλών ετών, έγινε πραγματικότητα. Την Κυριακή 22 Ιανουαρίου το απόγευμα στη διεύθυνση 801 W. Adams, στην Ελληνική Γειτονιά της οδού Χάλστεντ, έγιναν τα Εγκαίνια και ο Αγιασμός των γραφείων του Ελληνικού Κέντρου Έρευνας για τη Μικρά Ασία και τον Πόντο (ΕΚΕΜΑΠ). Το Κέντρο είναι αποτέλεσμα της δημιουργίας, βασικά των προσπαθειών του Ποντιακού Συλλόγου, ο οποίος έθεσε τις βάσεις, στο πρώτο ακαδημαϊκό συνέδριο του 2008, και αφετέρου των συντονισμένων ενεργειών ανθρώπων με θέρμη και πίστη στους εθνικούς πόθους του Ελληνισμού, και είναι πλέον ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός οργανισμός ο οποίος ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2011.

Σκοπός του Κέντρου Έρευνας, το οποίο είναι και μοναδικό στο είδος του, είναι να τεκμηριώσει και να διαδώσει την πληροφόρηση σχετικά με τις Ελληνικές κοινότητες της τελευταίας Οθωμανικής αυτοκρατορίας και να μελετήσει την εκδίωξη των Ελλήνων από τις πατρογονικές τους εστίες στη Μικρά Ασία (Ανατολία), στην Ανατολική Θράκη και στον Πόντο.

Τον αγιασμό και τα εγκαίνια τέλεσε ο Επίσκοπος Μωκησσού κ.κ. Δημήτριος με τον Ιερ. Προϊστάμενο του Καθεδρικού Ναού του Ευαγγελισμού, π. Σταμάτη Σφήκα και με την παρουσία αρκετών ομογενών και αμερικανών οι οποίοι τίμησαν την τελετή και είναι θερμοί αρρωγοί της εθνικής αυτής προσπάθειας, του μόνου σοβαρού έργου των τελευταίων ετών στην ιστορία του Ελληνισμού της Παροικίας και γενικά της Ομογένειας.

Ο υπεύθυνος της όλης εκδήλωσης Τζιμ Άσκοτ έδωσε το λόγο στον Πρόεδρο του Κέντρου, Γιώργο Μαυρόπουλο, ο οποίος για πολλά χρόνια εργαζόταν άοκνα και συνειδητά για την υλοποίηση του ως άνω σκοπού, και ο οποίος αναφέρθηκε στους σκοπούς και στο πρόγραμμα του ιδρύματος αυτού. Στην εκδήλωση χαιρέτησαν και έκαναν σχετικές αναφορές, τόσο στη χρησιμότητα του Κέντρου, όσο και στην ανάγκη που οδήγησε στο μεγάλο αυτό εγχείρημα, σημαντικοί ομιλητές.

Εκτός από τον Πρόεδρο του Γιώργο Μαυρόπουλο, που ήταν ο οραματιστής και εκτελεστής αυτού του έργου, μίλησαν η καθηγήτρια Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου του Σικάγου και μέλος του Δ. Συμβουλίου Αναστασία Γιαννακίδου, η Βίκη Σταυροπούλου – Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου, η Μαρία Davis, υπεύθυνη της Επιτροπής Βιβλιοθήκης «Χάρης Ψωμιάδης», η Αναστασία Σκούπα-Σπυρίδη, Πρόεδρος του Ελληνικού Ποντιακού Συλλόγου Σικάγου, ο Jason Merchant, καθηγητής Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου, η Ann Lousin (Αρμενικής καταγωγής) καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου «John Marshall» στο Σικάγο και ο Δικηγόρος Αυξέντης Ζεμενίδης, υποστηρικτής του Κέντρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί Ομογενείς πρόσφεραν εθελοντικά την εργασία τους για το κόσμημα αυτό της Ομογένειας, όπως ο Δημήτρης Κουρκουβής, (Athens Construction Co.) ο οποίος ανακαίνισε το χώρο, ο Νίκος Παρνασσός με την εργασία του στα τυπογραφικά και π.ά.

Η εφημερίδα μας, συγχαίρει τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Γιώργο Μαυρόπουλο, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου και όλους, όσους συνέδραμαν ηθικά και οικονομικά για την υλοποίηση του εθνικού αυτού οράματος. Θα είμαστε πάντα κοντά για να προβάλλουμε και να δημοσιοποιούμε όλες τις αποφάσεις και τα νέα γύρω από αυτή την μοναδική εθνική προσπάθεια των αφιλοκερδών ανθρώπων της Ομογένειας.

Contact Information: Τηλέφωνο: 1 (630) 303-4361 / Email: info@hellenicresearchcenter.org Διεύθυνση: AMPHRC, P.O. Box 6127, Bloomingdale, IL. 60108-6127 και Asia Minor and Pontos Hellenic Research Center, 801 West Adams street, Suite 230, Chicago, IL. 60607/ Phone: (312) 964 5120/Ιστοσελίδα: http://hellenicresearchcenter.org/ Facebook: https://www.facebook. com/hellenicresearchcenter/ Ιστοσελίδα του Ντοκυμανταίρ: https://www.gofundme.com/ GreatCatastrophe.

 

Πηγή:Hellenic Voice/Ελληνική Φωνή