Επιστροφή στην συζήτηση για τη Δραχμή με εύγλωττη τη σιωπή του Μαξίμου

Αθήνα.- Στο προσκήνιο επαναφέρουν τη «δραχμολαγνεία» οι δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ξυδάκη, αλλά κυρίως η στάση της κυβέρνησης, καθώς το Μαξίμου την Τρίτη τήρησε «σιγή ιχθύος» για το θέμα, αποφεύγοντας επισήμως να αποδοκιμάσει, παρά τις διαρροές περί «δυσαρέσκειας» που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Στον απόηχο του αδιεξόδου της κυβέρνησης που δεν ολοκληρώνει την «κλεισμένη», εδώ και μήνες, δεύτερη αξιολόγηση με σημαντικές συνέπειες για την οικονομία, οι επαμφοτερίζουσες δηλώσεις Ξυδάκη, και η σιωπή του Μαξίμου, που συντηρεί τη συζήτηση, προκαλούν ερωτήματα για το αν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξέφραζε προσωπική του άποψη, αγωνίες ορισμένων βουλευτών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ή και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη.

Το κλίμα «δραχμολαγνείας» συντηρεί και δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία σχεδόν ένας στους τρεις έλληνες πολίτες θεωρεί τη δραχμή ως καλύτερη λύσηγια χώρα, αν και οι υποστηρικτές του ευρώ παραμένουν η ισχυρή πλειοψηφία. Συγκεκριμένα, το 31% τάσσεται υπέρ του εθνικού νομίσματος, έναντι υπερδιπλάσιου ποσοστού 64% που υποστηρίζει το ευρώ.

«Η θέση της χώρας αταλάντευτα στην Ευρώπη» ξεκαθάρισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάρκος Μπόλαρης. Για «τραγωδίες» μίλησε ο βουλευτής του Ποταμιού Παναγιώτης Καρκατσούλης. 

Να πάρει θέση για τις δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ξυδάκη στον ΣΚΑΪ περί συζήτησης για επιστροφή στη δραχμή στη Βουλή κάλεσε την κυβέρνηση ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ερωτηθείς στον σταθμό μας για τις αναφορές Ξυδάκη, ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης ανέφερε «λυπάμαι… ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται σε περιβάλλον αμπελοφιλοσοφίας με γνώστη σταθερή συζήτηση περί ευθύνης άλλων: στο λαό, στην αντιπολίτευση στο εξωτερικό…»

«Πρόκειται για άλμα στο κενό… είπε στον ΣΚΑΪ για τις αναφορές Ξυδάκη ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος. «Αν μείνουμε στο ευρώ μπορεί να μας χαρίσουν 20 με 22 δις. Αν φύγουμε πως θα ξεπληρώσουμε σε ευρώ περισσότερα από 200 δις από τη στιγμή που θα υποτιμηθεί μάλιστα και το νόμισμα μας;» διερωτήθηκε.

«Όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος προτείνει να ανοίξει επισήμως συζήτηση για το Grexit και την επιστροφή στη δραχμή, συντελείται ήδη μια τεράστια βλάβη σε βάρος της εθνικής οικονομίας και της διεθνούς θέσης της χώρας σε μια πολυεπίπεδη διαπραγμάτευση που δεν είναι μόνο οικονομική», υπογράμμισε ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βουλευτής της ΔΗΣΥ Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνουν συνεχώς τα ίδια λάθη. Από τον Βαρουφάκη στον Ξυδάκη. Την αποκλειστική ευθύνη την έχει ο κ. Τσίπρας για τα πρόσωπα που επιλέγει. Ο Σόιμπλε θα τρίβει τα χέρια του. Επιτέλους σοβαρότητα» σχολίασε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπροσώπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Για απολύτως προκλητικές και επικίνδυνες δηλώσεις έκανε λόγο ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος προειδοποιώντας: «Μην τολμήσετε».

«Ο κ. Τσίπρας να πάρει θέση για τις απόψεις του κ. Ξυδάκη. Ταυτίζεται και ο ίδιος με τις απόψεις Σόιμπλε όπως ο εκπρόσωπός του;» τόνισε ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης.

πηγή: Skai.gr