Ντουτέρτε: Πόλεμος κατά των ναρκωτικών

Φιλιππίνες.- Ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε ανακοίνωσε ότι ο στρατός θα παίξει σημαντικό ρόλο στον πόλεμο που έχει κηρύξει κατά των ναρκωτικών, υποσχόμενος μάλιστα τον θάνατο περισσότερων διακινητών και χρηστών.

«Δεσμεύω τις ένοπλες δυνάμεις των Φιλιππίνων και ανάγω το πρόβλημα των ναρκωτικών σε απειλή για την εθνική μας ασφάλεια, γι’ αυτό κάνω έκκληση να βοηθήσει το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεών μας», δήλωσε ο Ντουτέρτε προσθέτοντας ότι θα πρέπει να σκοτωθούν περισσότεροι τοξικομανείς.

Πρόκειται για τις πρώτες δηλώσεις του Ντουτέρτε μετά τη δημοσιοποίηση την Τετάρτη μιας έκθεσης της Διεθνούς Αμνηστίας, η οποία καταγγέλλει ότι οι φόνοι τοξικομανών και διακινητών ενδέχεται να ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Από τα τέλη Ιουνίου, οπότε ανέλαβε την προεδρία ο Ντουτέρτε, περισσότεροι από 6.500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο πλαίσιο του πολέμου του κατά των ναρκωτικών.

Αυτή την εβδομάδα ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων παραδέχθηκε ότι η αστυνομία, στην οποία είχε εμπιστευθεί τον πρώτο ρόλο στον πόλεμο αυτό, είναι «διεφθαρμένη έως το κόκαλο» και πρόσθεσε ότι πλέον οι αστυνομικοί δεν θα συμμετέχουν στις επιχειρήσεις αυτές.

Μια σειρά σκανδάλων στα οποία εμπλέκονται αστυνομικοί και αφορούν υποθέσεις φόνων, απαγωγών, εκβιασμών έχουν ξεσπάσει τον τελευταίο καιρό. Μεταξύ άλλων αστυνομικοί κατηγορούνται ότι απήγαγαν και σκότωσαν έναν Νοτιοκορεάτη επιχειρηματία στο πλαίσιο μιας επιχείρησης εκβιασμού, σύμφωνα με την επίσημη έρευνα.

Ο Ντουτέρτε επιτέθηκε σε όσους αντιτίθενται στην πολιτική του, απορρίπτοντας τις κατηγορίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Ματώνει η καρδιά σας για αυτούς», είπε, εκτιμώντας ότι 3.000 τοξικομανείς έχουν σκοτωθεί έως τώρα. «Θα σκοτώσω και άλλους. Αυτό θα γίνει για να γλιτώσουμε από τα ναρκωτικά», τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ