Μέρκελ-Τσίπρας για ελληνοτουρκικά και αξιολόγηση

Βαλέτα.- Η επίσκεψη στην Τουρκία, το Κυπριακό αλλά και η πορεία της αξιολόγησης τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση της καγκελαρίου Μέρκελ με τον Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου της ΕΕ στη Μάλτα.

Η καγκελάριος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις συνομιλίες της με την τουρκική ηγεσία, και ειδικότερα σε ό,τι αφορα την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, το προσφυγικό και το Κυπριακό, που συζητηθηκαν στο πλαίσιο των ευρύτερων ευρωτουρκικων σχέσεων.Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την προσήλωσή του στις συνομιλίες για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό και στη σημασία της εφαρμογής της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η Τουρκία πρέπει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και ότι προκλητικές διεκδικήσεις και ενέργειές της στο Αιγαίο υπονομεύουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την ειρήνη και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.

Ως προς οι οικονομικό πρόγραμμα συμφωνήθηκε ότι πρέπει ληφθούν άμεσα αναγκαίες πρωτοβουλίες για να κλείσει η αξιολόγηση μέσα στον Φεβρουάριο.