Ομοσπονδιακός δικαστής «πάγωσε» προσωρινά το διάταγμα Τραμπ

Ουάσινγκτον.- Σε μπρα-ντε-φερ μεταξύ Εκτελεστικής και Δικαστικής Εξουσίας εξελίσσεται η υπόθεση του αντιμεταναστευτικού διατάγματος Τραμπ. Ομοσπονδιακός δικαστής του Σιάτλ μπλόκαρε το διάταγμα, κίνηση προσωρινή, αφού ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι θα απαντήσει άμεσα.

Η προσωρινή δικαστική εντολή του δικαστή Τζέιμς Ρόμπαρτ ισχύει για το σύνολο των ΗΠΑ. Ο ίδιος απέρριψε την προσφυγή των νομικών της κυβέρνησης, στην οποία αναφερόταν ότι οι Πολιτείες δεν έχουν την αρμοδιότητα να αμφισβητήσουν το προεδρικό διάταγμα.

Η απάντηση του Λευκού Οίκου δεν άργησε. Καταρχήν διευκρινίστηκε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης θα κινηθεί νομικά κατά της απόφασης του δικαστή.

«Το διάταγμα του προέδρου αποσκοπεί στην προστασία της χώρας. Ο πρόεδρος έχει την αρμοδιότητα από το Σύνταγμα και την ευθύνη να προστατέψει τον αμερικανικό λαό» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Το διαβόητο διάταγμα στρέφεται κατά των πολιτών επτά κυρίως μουσουλμανικών χωρών, οι πολίτες των οποίων ξαφνικά είδαν τη νόμιμη βίζα που διέθεταν να ακυρώνεται. Τουλάχιστον 60.000 άνθρωποι επηρεάστηκαν από την απόφαση.

Στα αεροδρόμια πολλών μεγάλων αμερικανικών πόλεων προκλήθηκε χάος και σύγχυση, ενώ σε όλη τη χώρα πραγματοποιούνται διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της πολιτικής του νέου προέδρου.

Newsroom ΔΟΛ