Τραμπ: Θα ανατρέψω τη «γελοία απόφαση» – Προς το παρόν ανατράπηκε το Διάταγμα!

Αθήνα.- Στην αντεπίθεση πέρασε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για την υπόθεση του αντιμεταναστευτικού διατάγματος, επιτιθέμενος κατά του ομοσπονδιακού δικαστή του Σιάτλ που μπλόκαρε το διάταγμα και χαρακτηρίζοντας «γελοία» την απόφασή του.

Ο Τραμπ έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter: «Η άποψη αυτού του αποκαλούμενου δικαστή, η οποία ουσιαστικά αφαιρεί την επιβολή του νόμου από τη χώρα μας, είναι γελοία και θα ανατραπεί».

Ο χρήστης Donald J. Trump στο Twitter_ _The opinion of this so-called judge, which essentially takes law-enforcement away from our country, is ridiculous and will be overturned!_

Η προσωρινή δικαστική εντολή του δικαστή Τζέιμς Ρόμπαρτ ισχύει για το σύνολο των ΗΠΑ. Ο ίδιος απέρριψε την προσφυγή των νομικών της κυβέρνησης, στην οποία αναφερόταν ότι οι Πολιτείες δεν έχουν την αρμοδιότητα να αμφισβητήσουν το προεδρικό διάταγμα.

Η προσωρινή δικαστική εντολή ισχύει μέχρι να εξεταστεί η προσφυγή που κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Πολιτείας της Ουάσινγκτον Μπομπ Φέργκιουσον.

Το διαβόητο διάταγμα στρέφεται κατά των πολιτών επτά κυρίως μουσουλμανικών χωρών, οι πολίτες των οποίων ξαφνικά είδαν τη νόμιμη βίζα που διέθεταν να ακυρώνεται. Τουλάχιστον 60.000 άνθρωποι επηρεάστηκαν από την απόφαση.

Στα αεροδρόμια πολλών μεγάλων αμερικανικών πόλεων προκλήθηκε χάος και σύγχυση, ενώ σε όλη τη χώρα πραγματοποιούνται διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της πολιτικής του νέου προέδρου.

Ήδη, πάντως, ορισμένες αεροπορικές εταιρείες όπως η Air France, η Etihad και η Qatar Airways ανακοίνωσαν ότι θα επιτρέπουν την επιβίβαση ταξιδιωτών από τις επτά χώρες (Ιράν, Ιράκ, Λιβύη, Σομαλία, Σουδάν, Συρία και Υεμένη) που μπήκαν στο στόχαστρο του Τραμπ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Πάντως, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα επιτρέπει σε όσους κατέχουν έγκυρη βίζα την είσοδο στις ΗΠΑ ώστε να συμμορφωθεί με την χθεσινή απόφαση ομοσπονδιακού δικαστή του Σιάτλ, η οποία μπλοκάρει προσωρινά το αντιμεταναστευτικό διάταγμα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

“Ανατρέψαμε την προσωρινή ανάκληση της βίζας”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ ανακοίνωσε με τη σειρά του ότι θα άρει την απαγόρευση εισόδου σε ανθρώπους που προέρχονται από τις χώρες εκείνες που περιλαμβάνονται στο επίμαχο διάταγμα, ανακοίνωσε εκπρόσωπός του, και θα ξεκινήσει εκ νέου τον έλεγχό τους σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης σκοπεύει να καταθέσει επείγουσα δικαστική εντολή, το συντομότερο δυνατό, για να προχωρήσει η εφαρμογή του διατάγματος Τραμπ και να ακυρωθεί η απόφαση του δικαστή του Σιάτλ, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας.