Προσωρινά στο 10% η εισφορά στα «μπλοκάκια»-ΝΔ: Πάρτε το πίσω

Αθήνα
Διορθωτικές κινήσεις προσωρινού χαρακτήρα μελετά το υπουργείο Εργασίας υπό το βάρος του κύματος διακοπής εργασιών από χιλιάδες εργαζόμενους με «μπλοκάκι»

Όπως είπε στο «Πρακτορείο 104,9» ο αρμόδιος υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος, «θα υπάρξει αυτή η μεταβατική περίοδος ενός ή δύο μηνών για τους απασχολούμενους με μπλοκάκια, που ενδεχομένως έχουν και κάποια δυσπιστία στο εάν ο εργοδότης θα καταβάλλει το ποσοστό που του αναλογεί».

Ερωτηθείς εάν θα αλλάξει το ποσοστό εισφορών μετά τις αντιδράσεις των ελεύθερων επαγγελματιών, ο υφυπουργός διευκρίνισε ότι δεν μειώνεται το 26,95% (συνολικές εισφορές εργοδότη-εργαζομένου) μειώθηκε στο 10% για περιορισμένο χρονικό διάστημα και έως ότου υπάρξει προσαρμογή στο νέο καθεστώς.

«Το εργοδοτικό μέρος παραμένει στο 16,95%» είπε ο κ. Πετρόπουλος και αναφέρθηκε σε διαμαρτυρίες και εκπλήξεις από δημοσιογράφους, οι οποίοι δεν είχαν πάρει απαλλαγή, από τον ΟΑΕΕ, και βρέθηκαν τώρα να χρωστούν στο ασφαλιστικό σύστημα από 5.000 έως 50.000 ευρώ.

Για το συγκεκριμένο θέμα, ο υπουργός ανέφερε ότι προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες.

Ο κ. Πετρόπουλος υπογράμμισε ότι το νέο καθεστώς είναι πολύ πιο ευνοϊκό και με χαμηλότερη επιβάρυνση από το προηγούμενο ενώ αναφερόμενος στους επαγγελματίες που επιλέγουν να κλείσουν το μπλοκάκι τους, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα παρέμβει με έναν ασφαλή τρόπο στις συνθήκες αγοράς, με στόχο να τελειώσει την μαύρη εργασία καθώς, όπως είπε, δεν μπορεί οι άνθρωποι που δουλεύουν νόμιμα να επιβαρύνονται διαρκώς.

H NEA DHMOKRATIA

Να πάρει πίσω την καταστροφική, όπως την χαρακτήρισε, ρύθμιση για τα μπλοκάκια, κάλεσε την κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Κυβέρνηση έχει οδηγήσει σε απελπισία εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, επιστήμονες και αγρότες με τις αβάσταχτες ασφαλιστικές εισφορές που επέβαλε» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Οι επιπτώσεις είναι δραματικές: Λουκέτα σε επιχειρήσεις. Εκτίναξη της μαύρης εργασίας. Μετανάστευση επαγγελματιών κι επιχειρήσεων. Ιδιαίτερα πλήττονται όμως οι εργαζόμενοι, ασφαλισμένοι με μπλοκάκι που μαζικά τα κλείνουν επειδή αναγκάζονται να καταβάλουν διπλές εισφορές» πρόσθεσε.

«Το μήνυμα που στέλνουμε, μαζί με όλους όσοι πλήττονται από την πολιτική της Κυβέρνησης, είναι ξεκάθαρο: Πάρτε πίσω τώρα αυτήν την καταστροφική ρύθμιση» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Μοναδική διέξοδος είναι η μείωση και των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, με αντίστοιχη μείωση των κρατικών δαπανών, ώστε να ανασάνει η οικονομία. Να προσελκύσουμε επενδύσεις και να δημιουργήσουμε χιλιάδες θέσεις εργασίας που θα τονώσουν το ασφαλιστικό μας σύστημα» κατέληξε οκ. Μητσοτάκης.