Ανοιχτές διαφωνίες στη συνεδρίαση του ΔΝΤ για την Ελλάδα

Ανοιχτές διαφωνίες στους κόλπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έφερε στην επιφάνεια η κρίσιμη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του οργανισμού για την Ελλάδα, η οποία ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα.

Οι διαφωνίες εστίασαν στα δύο μεγαλύτερα «αγκάθια» του ελληνικού προγράμματος, τους δημοσιονομικούς στόχους, όπου το Ταμείο επιμένει πως η Ελλάδα  δεν μπορεί να πετύχει τα συμφωνηθέντα του Μνημονίου, και τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους. Πρόκειται για τα δύο κύρια σημεία τριβής ανάμεσα στη διοίκηση του οργανισμού και στους ευρωπαίους εταίρους.

Κατά τη συνεδρίαση δεν ελήφθη καμία απόφαση σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα στήριξης, τη στιγμή που παραμένουν τα αναπάντητα ερωτήματα για το ρόλο του οργανισμού στην Ελλάδα. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει πει πως χωρίς το Ταμείο θα είναι δύσκολο να συνεχιστεί το τρέχον Μνημόνιο.

Χωρισμένο το Ταμείο για πρωτογενή και χρέος

Όπως ανακοίνωσε το Ταμείο, «τα περισσότερα» μέλη Διοικητικού Συμβουλίου υποστήριξαν πως η χώρα μας «δεν χρειάζεται περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή αυτή τη στιγμή» και ο μεσοπρόθεσμος στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να μειωθεί στο 1,5% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, «κάποια» μέλη του Συμβουλίου διαφώνησαν, εκφράζοντας την προτίμησή τους για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, στόχο που υποστηρίζουν οι Ευρωπαίοι καθώς ορίζεται στο Μνημόνιο.

Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε στη συζήτηση για το χρέος. Τα «περισσότερα μέλη» υποστήριξαν ότι «παρά τις τεράστιες θυσίες της Ελλάδας και τη γενναιόδωρη στήριξη των ευρωπαίων εταίρων περαιτέρω ελάφρυνση μπορεί κάλλιστα να χρειαστεί» ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των δημόσιων οφειλών. Δεν γίνεται ακριβής αναφορά στη θέση των υπόλοιπων μελών.

Μάλιστα, σε μία έμμεση αλλά ξεκάθαρη αιχμή για τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις των Ευρωπαίων, η πλειονότητα των μελών του Συμβουλίου «τόνισε την ανάγκη οι υπολογισμοί για ελάφρυνση να γίνονται βάσει ρεαλιστικών υποθέσεων» σχετικά με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας μας.

Σημειώνεται πως παραδοσιακά το Διοικητικό Συμβούλιο προσπαθεί να καταλήγει σε ομόφωνα συμπεράσματα και πολύ σπάνια εκφράζονται δημόσια οι όποιες διαφωνίες.

Σταθερή πίεση για φορολογικό και ασφαλιστικό

Το Συμβούλιο πάντως παρουσίασε ενιαίο μέτωπο σχετικά με την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις, επισημαίνοντας την ανάγκη για αλλαγές στο φορολογικό σύστημα και για «εξορθολογισμό» της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Στόχος των αλλαγών, τόνισε το Συμβούλιο, θα είναι να ανακατευθυνθούν κρατικοί πόροι ώστε να δοθεί στοχευμένη βοήθεια σε ευάλωτες ομάδες, αντί να υπάρχει μία πλατιά, προστατευτική δαπάνη σε συντάξεις. Επιπλέον οι αλλαγές στη φορολογία, θα πρέπει να επιτρέψουν μείωση των συντελεστών μέσω καλύτερης κατανομής των βαρών και διεύρυνσης της φορολογικής βάσης.

Κατά τη συνεδρίαση ο εκπρόσωπος της Ελλάδας Μιχάλης Ψαλιδόπουλος παρουσίασε δύο επιστολές, τις οποίες είχαν συντάξει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, στις οποίες αναφέρονται οι ενστάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για μια σειρά παρατηρήσεις που διατυπώνει η Ντέλια Βελκουλέσκου και οι συνεργάτες της στην εξέταση της χώρας μας. Επίσης στα κείμενα επισημαίνεται ότι είναι απαισιόδοξες κάποιες από τις προβλέψεις του Ταμείου, κυρίως για την ανάπτυξη.

Το Ταμείο προβλέπει ανάπτυξη 2,7% για φέτος – που συμπίπτει με τον προϋπολογισμό – ενώ για το 2016 εκτιμά πως η χώρα μας πέτυχε ανάπτυξη 0,4%. Μακροπρόθεσμα όμως, το Ταμείο προβλέπει πως η Ελλάδα θα περιοριστεί σε μέση ανάπτυξη της τάξης του 1%.

Σπάνιες οι διαφωνίες και πολλά ερωτήματα

Μολονότι και δεν είναι γνωστό ποια μέλη του Συμβουλίου συγκρότησαν τη διαφωνούσα μειοψηφία για δημοσιονομικούς στόχους και χρέος, οι Ευρωπαίοι ελέγχουν οκτώ από τα 24 μπλοκ ψήφων. Άγνωστη παραμένει επίσης η στάση που τήρησε ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών – που είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος του Ταμείου.

Η νέα κυβέρνηση Τραμπ δεν έχει ακόμα ορίσει τον δικό της μόνιμο εκπρόσωπο στο ΔΣ του οργανισμού και η Ουάσιγκτον εκπροσωπήθηκε από τον αναπληρωτή εκπρόσωπο.

Πηγή: skai.gr