Ζουράρις: Η τρόικα σταμάτησε το ελληνικό σχολείο Μονάχου!

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Αθήνα.-Χρήσιμη η συζήτηση στην Βουλή κατά την επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης κ. Σάββα Αναστασιάδη για το ελληνικό Σχολείο Μονάχου. Καλά διαβασμένος ο κ. Αναστασιάδης υποχρέωσε τον κ. Ζουράρι να αποδεχθεί την ορθότητα των στοιχείων που παρέθεσε. Πλην, όμως, η συνέχεια υπήρξε απογοητευτική, αφού πληροφορηθήκαμε δια στόματος του Υφυπουργού Παιδείας κ. Ζουράρι ότι για τις καθυστερήσεις στην ανέγερση του σχολικού συγκροτήματος στο Μόναχο, και την μη αποστολή των χρημάτων, ευθύνεται η …τρόικα!

Αυτό  ήταν μία ηχηρή αποκάλυψη την οποία, το Υπουργείο Παιδείας είχε αποφύγει μέχρι σήμερα να αναφέρει όλα αυτά τα χρόνια των καθυστερήσεων και των επικρίσεων που εδέχετο από την ομογένεια της Γερμανίας!

Ο κ. Ζουράρις

Και όχι μόνον αυτό: Ο κ. Ζουράρις  φρόντισε να ξεκαθαρίσει πως ακόμη και εάν υπάρξει ενδογερμανική συνεννόηση και απόφαση να μας αφήσουν το οικόπεδο και, άρα, να προχωρήσουμε στην αποπεράτωση του έργου, «πάλι μπορεί να υπάρξει εμπλοκή από την τρόικα, του υπουργείου Οικονομικών, ως προς τη χρηματοδότηση»! Γεγονός που υποχρέωσε τον Προεδρεύοντα της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη να σχολιάσει από το προεδρείο: «Το λυπηρό είναι ότι για να γίνουν επιδιορθώσεις στα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού πρέπει να το εγκρίνει η Τρόικα»!

Το θέμα χρήζει περεταίρω διευκρινήσεων από πλευράς υπουργείου Οικονομικών καθώς έγκυροι κύκλοι εκφράζουν αμφιβολία για το εάν πράγματι η τρόικα σταμάτησε τη χρηματοδότηση ένος έργου που αφορούσε, εκτός από Έλληνες, και Γερμανούς πολίτες, όπως είναι πολλοί από τους ελληνικής καταγωγής μαθητές του Μονάχου.

Κατά τα λοιπά, όπως έγραψε και χθες η Panhellenic post και όπως είπε και ο κ. Υφυπουργός σήμερα στη Βουλή, βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Αύγουστο του 2016 (!) ενδογερμανική συνεννόηση μεταξύ κυβέρνησης και Δήμου Μονάχου είτε να δεχθεί ο δήμος την προσφορά ενός άλλου οικοπέδου για να χτίσει το σχολείο που θέλει για τους Γερμανούς μαθητές του δήμου είτε να δοθεί στην ελληνική κυβέρνηση ένα άλλο οικόπεδο όπου θα μπορέσει (τρόικα επιτρέπουσας) να χτίσει εξ αρχής ένα άλλο σχολείο. Δημοσιογραφικές πληροφορίες θέλουν να υπάρχει διχογνωμία στο Δήμου Μονάχου για το δέον γενέσθαι.

Ο κ. Αναστασιάδης

Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ  κ. Αναστασιάδης, τονίζοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση στο ζήτημα του ελληνικού Σχολείου της ομογένειας θα στηρίξει τις προσπάθειες της κυβέρνησης να μην χαθεί, δεν παρέλειψε πάντως να επισημάνει τις ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την αρνητική εξέλιξη στην αποπεράτωση του σχολείου.

Οι ευθύνες προκύπτουν, είπε, από το γεγονός ότι από τον Αύγουστο του 2015 υπεγράφη μία νέα,  τροποποιητική σύμβαση, με απόλυτη δέσμευση μέχρι το τέλος του 2015 να έχει τελειώσει η οικοδόμηση. Δόθηκε και εξάμηνη παράταση σε περίπτωση που κάτι δεν πήγαινε καλά. Μάλιστα ο κ. Αναστασιάδης ζήτησε να προσκομισθεί στη Βουλή η επίμαχη σύμβαση ώστε να δούμε τι ακριβώς υπέγραψε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τον Δήμο του Μονάχου.