ΓΝΩΜΗ: Τι ακριβώς πανηγυρίζει η Κυβέρνηση;

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Από το άρθρο μας με τίτλο: Αλήθεια, με ποιους διαπραγματεύεται η Κυβέρνηση; Δεν θα αλλάζαμε ούτε ένα «ιώτα»!

Τι είχαμε στο Erurogroup; Ποιο είναι το στοιχείο της διαπραγμάτευσης; Ότι όλα θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν με την επιστροφή της Τρόικα στην Αθήνα! Τι συμφωνήθηκε χθες στο Eurogroup; Ότι η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε σε αυτά που διαφωνούσε μέχρι προχθές! Δηλαδή να πάρει προληπτικά μέτρα!

Τι μας λέει η κυβέρνηση για να χρυσώσει το χάπι της δήθεν διαπραγμάτευσης; Ότι, για κάθε Ευρώ νέα μέτρα, θα επιστρέφει ένα  Ευρώ στην τσέπη του πολίτη! Κρίμα που δεν έχει θεσπιστεί Νόμπελ σοφιστείας!  Στο non paper του Μεγάρου Μαξίμου σύμφωνα με το οποίο συμφωνήθηκε «ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα», αναφέρθηκε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, λέγοντας «αυτά δεν είναι δικά μου λόγια».

Είπε, όμως, και κάτι άλλο. Ότι παρά την αντίθεση της ελληνικής κυβέρνησης στην συμμετοχή του ΔΝΤ στο Πρόγραμμα: «Πρόθεση είναι να δούμε τα επόμενα βήματα και με τη βιωσιμότητα του χρέους και με αυτά ελπίζουμε να πεισθεί το ΔΝΤ να μετέχει στο πρόγραμμα…» Ναι, το ΔΝΤ που δεν το θέλει η κυβέρνηση…

Η κυβέρνηση, χωρίς να διευκρινίζει τη φύση των μέτρων προνομοθέτησης, αν και σύμφωνα με τα φαινόμενα αυτά θα αφορούν συνταξιοδοτικό, φορολογικό και ίσως και ασφαλιστικό, ευαγγελίζεται πως  στην περίπτωση εφαρμογής τους θα ενεργοποιούνται τα εξής:

  • Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35 – 40% και συνολικός επανασχεδιασμός του φόρου με επαναφορά του Φ.Μ.Α.Π. ώστε η μείωση να στοχεύει στα χαμηλά εισοδήματα.
  • Μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια κατά 7 μονάδες και μεταφορά του συντελεστή από το 13% στο 6%.
  • Μείωση του ΦΠΑ σε μεταφορές δημόσιες και ιδιωτικές (τρένα, λεωφορεία, αεροπλάνα, βαπόρια) κατά 11 μονάδες και μεταφορά από το 24% στο 13%.
  • Μείωση βασικών ειδών διατροφής κατά 11 μονάδες από το 24% στο 13%.
  • Επανεξέταση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών.
  • Σε περίπτωση που εξεταστεί μείωση δαπανών για κοινωνική ασφάλιση συμφωνήθηκε να νομοθετηθεί αντίστοιχα αύξηση δαπανών στοχευμένων για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής προστασίας.

Τι απαντά ο Ντάισμπλουμ; Ότι τα όποια πλεονάσματα θα μπορούν να διατίθεται για αναπτυξιακούς σκοπούς ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ, όμως, με τους θεσμούς! Αν δεν πρόκειται να περισσέψει  “ζεστό” χρήμα στο κράτος, τότε γιατί να πάρουν νέα μέτρα;

Και πάντως, μήπως συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν συγκεκριμένα μέτρα;  Αν πιστέψουμε την επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup λέει: «Το Eurogroup καλωσορίζει την κοινή κατανόηση ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς, η οποία επιτρέπει την επιστροφή της αποστολής των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα ώστε να ξαναρχίσουν τις εργασίες για την επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (staff level agreement), πάνω σε πολιτικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της β΄ αξιολόγησης του προγράμματος»

Άρα, όλα στον αέρα της “διαπραγμάτευσης”…

Στο έδαφος, η παραμονή του εξορκισμένου από την Κυβέρνηση  πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5%,  άγνωστο  για πόσα χρόνια. Αναπάντητα παραμένουν, την ίδια ώρα, τα  κρίσιμα ερωτήματα σχετικά  με τις συντάξεις,  αν θα   πάνε τα μέτρα σε δόσεις ή αν θα ληφθούν αποφάσεις αργότερα, γιατί και αυτό είναι στο τραπέζι.

Α, ναι η κυβέρνηση επαγγέλλεται 100.000 νέες θέσεις εργασίας. Μόνον τον Ιανουάριο, χάσαμε 29.817 θέσεις εργασίας!

Αλήθεια, τι ακριβώς πανηγυρίζουν η Κυβέρνηση Τσίπρα και η πλατεία Ελευθερίας;

Μήπως ότι δεν υπήρξε τεχνική συμφωνία; Ίσως πως δεν είχαμε πολιτική συμφωνία; Μήγαρις για το ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων; Ή μήπως, ότι  δεν πήραμε τίποτα για το χρέος και για την ποσοτική χαλάρωση;

Ή μήπως, τέλος, πανηγυρίζουν την ανακοίνωση της καγκελαρίας πως η ελληνική πλευρά κινήθηκε προς την πλευρά του Eurogroup και «υποσχέθηκε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις»;

 

ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΛΑΘΟΥΣ: Στην παράγραφο 13 γράφαμε ότι τον Ιανουάριο χάθηκαν 150.000 θέσεις εργασίας. Αυτό είναι λάθος. Τοι σωστό είναι (και το διορθώσαμε στο κείμενο) ότι μόνον τον Ιανουάριο χάθηκαν 29.817 θέσεις εργασίας. Ζητούμε συγγνώμη για την αβλεψία.