Πόλεμος NAVTEX: Δεν υπάρχουν ζώνες ευθύνης στο Αιγαίο λέει η Τουρκία

Αθήνα.-Νέα ενημερωτική οδηγία (ΝΑVTEX) με την οποία απορρίπτει αντίστοιχη ελληνική, υποστηρίζοντας ότι στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο δεν υπάρχουν ζώνες ευθύνης, εξέδωσε η Τουρκία.

Χτες, Πέμπτη, η ελληνική πλευρά εξέδωσε οδηγία (NAVTEX 40/17) από τον σταθμό της Λήμνου, στην οποία αναφέρεται ότι ο τουρκικός σταθμός της Σμύρνης δεν είναι εξουσιοδοτημένος να εκδώσει ΝAVTEX γιατί η περιοχή ερευνών ανήκει σε ελληνική αρμοδιότητα.

Η οδηγία αυτή είχε εκδοθεί σε απάντηση της τουρκικής ΝAVTEX με αριθμό 244/17, με την οποία ο σταθμός Σμύρνης της Υπηρεσίας Ναυσιπλοΐας, Υδρογραφίας και Ωκεανογραφίας του τουρκικού Ναυτικού εξέδωσε ενημερωτική οδηγία (NAVTEX 244/17), με την οποία ενημέρωνε τους ναυτιλομένους για τη διεξαγωγή ερευνών στη συγκεκριμένη περιοχή για άγνωστο χρονικό διάστημα.

Η ίδια τουρκική υπηρεσία επανήλθε, μετα την ελληνική αντίδραση, με νεώτερη ενημερωτική οδηγία (ΝAVTEX 248/17) στην οποία αναφέρεται: «Στο Αιγαίο Πέλαγος και τη Μεσόγειο δεν υφίστανται συμφωνία για ζώνες ευθύνης εγκεκριμένες από την ΙΜΟ και την ΙΗΟ. Μην λαμβάνετε υπ’ όψιν τις ανακοινώσεις περί οδηγιών από αναρμόδιους σταθμούς. Οι σταθμοί Κωνσταντινούπολης, Σμύρνης και Αττάλειας θα συνεχίσουν να εκδίδουν οδηγίες, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ασφάλεια των ναυτιλομένων».

Στο συνέχεια της NAVTEX 244/17 η Αγκυρα έστειλε χτες το τουρκικό ωκεανογραφικό σκάφος «Τσεσμέ» στο Βόρειο Αιγαίο, μεταξύ της Θάσου, της Σαμοθράκης και της Λήμνου.

Δείτε στον χάρτη που δημοσιεύει το in.gr τη θαλάσσια περιοχή στο Βόρειο Αιγαίο που δέσμευσε για έρευνες η Τουρκία (κάντε κλικ για να δείτε το χάρτη σε μεγέθυνση):