To νευροτοξικό VX σκότωσε τον αδελφό του Κιμ Γιονγκ Ουν

Κουάλα Λουμπούρ.-Ο ετεροθαλής αδερφός του Βορειοκορεάτη δικτάτορα Κιμ Γιόνγκ Ουν δολοφονήθηκε με ένα ιδιαίτερα τοξικό όπλο γνωστό ως νευροτοξικό παράγοντα VX, ανακοίνωσε η μαλαισιανή αστυνομία.

Αξιωματούχοι της Ν.Κορέας έχουν ήδη δηλώσει πως ο Κιμ Γιόνγκ Ναμ, ο οποίος ζούσε στο Μακάο υπό την προστασία του Πεκίνου, εκτελέστηκε από Βορειοκορεάτες πράκτορες.

Η αστυνομία δήλωσε ότι εργαστηριακά δείγματα που ελήφθησαν από το μάτι και το πρόσωπο ενός Βορειοκορεάτη έφεραν ίχνη του VX, το οποίο θεωρείται όπλο μαζικής καταστροφής από τα Ηνωμένα Έθνη.

Πλάνα από τις κάμερες ασφαλείας του αεροδρομίου που δημοσιεύθηκαν από το ιαπωνικό κανάλι Fuji TV δείχνουν τη στιγμή που δύο γυναίκες επιτίθενται στον Κιμ Γιόνγκ Ναμ, ο οποίος αργότερα φαίνεται στα πλάνα να ζητά ιατρική βοήθεια.

Ο παράγοντας VX είναι άγευστο και άοσμο χημικό, και η χρήση του απαγορεύεται με τη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα, εκτός από χρήση «έρευνας ή ιατρικών ή φαρμακευτικών λόγων».

Μπορεί να παρασκευαστεί σε μορφή υγρού, κρέμας ή προωθούμενου αερίου. Εάν απορροφηθεί σε μεγάλες δόσεις, επιφέρει τον θάνατο σε 15 λεπτά, σύμφωνα με το Χημικό Βιολογικό Κέντρο Έντζγουντ του αμερικανικού στρατού, και θεωρείται το τοξικότερο γνωστό αέριο στον κόσμο.

Η Μαλαισία ζήτησε από την Interpol να εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τους τέσσερις Βορειοκορεάτες υπηκόους που θεωρούνται ύποπτοι για το φόνο.

Από την Αστυνομία κρατείται ένας ακόμα Βορειοκορεάτης, ενώ αναζητούνται άλλα επτά άτομα.

Εξάλλου, οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι θα πραγματοποιήσουν σαρωτικούς ελέγχους στο διεθνές αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ, όπως και άλλες περιοχές για την ανίχνευση ραδιενεργού υλικού.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters