Προέδροι Ελληνοαμερικανο-εβραϊκών οργανώσεων στην Λευκωσία

Λευκωσία.- Πολυμελής αντιπροσωπεία του Συμβουλίου Προέδρων των αμερικανο-εβραϊκών οργανώσεων, ένα κεντρικό συντονιστικό όργανο που εκπροσωπεί 50 οργανισμούς, επισκέφθηκε στις 22 Φεβρουαρίου την Κύπρο έπειτα από πρόσκληση του Προεδρικού Επιτρόπου Αποδήμων, Φώτη Φωτίου. Την αποστολή συνόδευαν ο τσέρμαν της ΑΧΕΠΑ, Νίκος Καρακώστας, ο εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης Βασίλης Μωσαϊδης κι ο πρόεδρος του Αμερικανο-ελληνικού Ινστιτούτου (ΑΗΙ), Νίκος Λαριγγάκης.

Προς τιμή της αντιπροσωπείας έγινε εκδήλωση με ομιλητή τον πρόεδρο της Κύπρου,. Νίκο Αναστασιάδη, καθώς και συμβολική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του υπουργού Άμυνας, Χριστόφορου Φωκαϊδη, στο «Στρατόπεδο Αντιστράτηγου Βασιλείου Καποτά», στη Λευκωσία,  στο χώρο όπου ανεγέρθηκε μνημείο Κυπρο-Ισραηλινής φιλίας,

Η κοινή αντιπροσωπεία είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, Ιωάννη Κασουλίδη και Χριστόφορο Φωκαϊδη, τον προεδρικό Επίτροπο Φώτη Φωτίου και τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτική Ανδρέα Μαυρογιάννη. Στις εκδηλώσεις και επαφές παρευρέθηκε η αμερικανίδα πρέσβειρα στη Λευκωσία, Καθλίν Ντόχερτι.

Ο τσέρμαν της ΑΧΕΠΑ Νίκος Καρακώστας δήλωσε «υπερήφανος για την παροχή συνεχούς υποστήριξης από μέρους της Διασποράς, στην προώθηση της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, που συμβάλλει στη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου».

Παράλληλα ευχαρίστησε τον πρόεδρο Αναστασιάδη και την κυπριακή κυβέρνηση για το χρόνο που διέθεσαν να τους συναντήσουν και τη βοήθεια για να καταστεί η μονοήμερη επίσκεψη επιτυχής.

Ο Επίτροπος Προεδρίας για Θέματα Αποδήμων Φώτης Φωτίου δήλωσε πως στις 7 Μαρτίου θα έχει συνάντηση στα Ιεροσόλυμα με τους ομολόγους του από την Ελλάδα και το Ισραήλ, κατά την οποία θα ανασκοπήσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί επί κοινών πρωτοβουλιών για συνεργασία σε θέματα που αφορούν τις οργανώσεις Διασποράς, σε τομείς όπως ο πολιτισμός, η οικονομία, ζητήματα που αφορούν τη νεολαία της Διασποράς καθώς και πολυθεματικές ανταλλαγές επισκέψεων.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Φωτίου είπε, μεταξύ άλλων, ότι η επίσκεψη του Συμβουλίου Προέδρων θα δώσει την ευκαιρία να συζητηθούν και να ανταλλαγούν απόψεις για θέματα που αφορούν στις άριστες σχέσεις ανάμεσα σε Κύπρο, Ισραήλ και Ελλάδα καθώς και για το ρόλο που διαδραματίζουν οι οργανώσεις της Διασποράς στις ΗΠΑ και στο παγκόσμιο.

Πρόσθεσε ότι «η οργανωμένη Διασπορά στις χώρες μας έχει αποδείξει πόσο ισχυρή μπορεί να είναι και πόσο μεγάλη επιρροή έχει».