Για 3η χρονιά, «Μιλάμε Ελληνικά το Μάρτιο» στην Μελβούρνη

Μελβούρνη.- Για τρίτη συνεχή χρονιά φέτος θα διεξαχθεί η εκστρατεία «Μιλάμε Ελληνικά το Μάρτιο» που πλέον δεν περιορίζεται μόνο στη Μελβούρνη, αλλά επεκτείνεται και σε άλλες χώρες.

Κάθε χρόνο η θεματολογία της εκστρατείας είναι και διαφορετική. Φέτος θα δοθεί έμφαση στο γεγονός ότι μαθαίνοντας Ελληνικά βελτιώνουμε και τα … Αγγλικά μας, κάτι που είχε σημειώσει πρόσφατα και ο Αυστραλός πρωθυπουργός Μάλκολμ Τέρνμπουλ, που γνωρίζει τόσο τα Αρχαία Ελληνικά όσο και τη νεοελληνική γλώσσα.

«Η γνώση της Ελληνικής με βοήθησε να επεκτείνω τις γνώσεις μου» είχε πει ο Αυστραλός πρωθυπουργός μιλώντας σε Έλληνες του Όκλι.

Παρά τις επισημάνσεις του κ. Τέρνμπουλ εμπνευστής της εκστρατείας «Μιλάμε Ελληνικά το Μάρτιο» Σάκης Ζαφειρόπουλος, που διατελεί φέτος και αντιδήμαρχος Μάνιγχαμ, δηλώνει ανήσυχος για την πορεία της ελληνικής γλώσσας στην Αυστραλία, καθώς όπως λέει «κάθε χρόνο μειώνονται οι μαθητές που φοιτούν σε ελληνικά σχολεία και διαρκώς η παροικία χρειάζεται να δίνει μάχες για τη διατήρηση της γλώσσας μας, στα κρατικά σχολεία (π.χ. Northcote High κ.λπ.). Χωρίς τη γλώσσα, διατρέχουμε τον κίνδυνο να αποδυναμώσουμε την ελληνική μας ταυτότητα, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις μας».

Ο ίδιος αναλύοντας την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, όσον αφορά την ελληνομάθεια, στην Αυστραλία παρατηρεί:

«Η παγκοσμιοποίηση που συχνά κερδίζει έδαφος, οι μικτοί γάμοι και η πολύχρονη εγκατάστασή μας στην Αυστραλία, με την πρώτη γενιά σιγά-σιγά να μας εγκαταλείπει, καθιστούν τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας προβληματική.

Τα σχολεία και οι οργανισμοί μας, κάνουν ότι μπορούν, αλλά έχει γίνει πλέον απόλυτα αντιληπτό, ότι με τους ιδιόμορφους τρόπους επικοινωνίας, που έχει δημιουργήσει η νέα τεχνολογία, οι κλασικές μέθοδοι διδασκαλίας της ελληνικής που χρησιμοποιήσαμε μέχρι τώρα είναι ανεπαρκής».

Σε ερώτηση μας για το τι πρέπει να γίνει ο κ. Ζαφειρόπουλος λέει:

«Χρειαζόμαστε καινοτομίες και αναβάθμιση στην προτεραιότητα που δίδουμε στη διατήρηση της γλώσσας μας, ως οργανισμοί, σχολεία και άτομα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα ελληνικά είναι μια πολύ δομημένη γλώσσα και η εκμάθησή της, ενισχύει την ικανότητά μας, να ομιλούμε σωστότερα και την Αγγλική γλώσσα.

Είμαστε τυχεροί που η Αγγλική γλώσσα, χρησιμοποιεί περισσότερες από 40.000 λέξεις, που προέρχονται από τα ελληνικά. Γι αυτό και η επιτροπή μας χρηματοδότησε το 2016, την έκδοση του βιβλίου του Κυριάκου Αμανατίδη, με τίτλο «You know more Greek than you think».

Τα τελευταία χρόνια, έχουμε δει δύο θετικά στοιχεία που ενισχύουν την προσπάθειά μας, να κρατήσουμε τη γλώσσα μας ζωντανή. Το πρώτο είναι ότι ο κεντρικός παροικιακός μας οργανισμός, η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτώριας, έχει καταφέρει να προσελκύσει στα διοικητικά της συμβούλια νέα άτομα της δεύτερης και τρίτης γενιάς, τα οποία έχουν και τις δεξιότητες που απαιτούνται, αλλά και το όραμα και θέληση να λειτουργήσουν στρατηγικά, για την εξυπηρέτηση των μελλοντικών αναγκών της παροικίας. Η εξέλιξη αυτή ανταμείφθηκε και από κοινοτικούς οργανισμούς, αλλά και από γενναιόδωρα άτομα της παροικίας, που προσέφεραν απλόχερα στις διάφορες πρωτοβουλίες και τα έργα της κοινότητας. Το δεύτερο είναι η αναζωογόνηση της «ελληνικότητάς» μας, με τους χιλιάδες ταλαντούχους νέους μετανάστες από την Ελλάδα, που έχουν εγκατασταθεί τα τελευταία χρόνια στην Αυστραλία, λόγω της κρίσης της γενέτειρας»

Ο κ. Ζαφειρόπουλος πιστεύει ότι η εκστρατεία «Μιλάμε Ελληνικά το Μάρτιο», είχε μεγάλη επιτυχία την πρώτη χρονιά, με τεράστιο ενδιαφέρον και κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης της Αυστραλίας, της Ελλάδας, αλλά και άλλων χωρών.

Τη δεύτερη χρονιά η επιτυχία συνεχίσθηκε, αν και η υποστήριξη από τους ελληνικούς οργανισμούς και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα μπορούσε να είναι πιο μεγάλη, όπως λέει.

Το 2016, κύρια πρωτοβουλία, υπήρξε η συνεργασία της επιτροπής με την ραδιοφωνία της SBS. Κάθε μέρα το Μάρτη, είχε δικό της θέμα που αντιστοιχούσε σε μια Αγγλική λέξη που προερχόταν από τα Ελληνικά. Το ελληνικό πρόγραμμα της SBS συμπεριλάμβανε καθημερινά συζητήσεις, συνεντεύξεις κ.λπ., με πεπειραμένα πρόσωπα ανά τον κόσμο αναλύοντας το θέμα της ημέρας και ταυτόχρονα προβάλλοντας, τη σπουδαιότητα της ελληνικής γλώσσας.

«Φέτος το Μάρτιο του 2017, θα επαναλάβουμε το σχήμα της θεματολογίας, με τη διαφορά ότι κάθε μέρα του Μαρτίου, η ραδιοφωνία της SBS, θα μας φέρει κοντά σε 31 χώρες της γης, όπου έχουν εγκατασταθεί Έλληνες και Κύπριοι» λέει ο κ. Ζαφειρόπουλος και συνεχίζει:

«Θα μάθουμε το ιστορικό της μετανάστευσης στις χώρες αυτές, θα μιλήσουμε για τις επιτεύξεις τους, για τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, για τον τρόπο ζωής τους και σίγουρα θα δώσουμε έμφαση στη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού μας.

Στόχος μας είναι να χρησιμοποιήσουμε αυτή την πρωτοποριακή επικοινωνία, για να γνωρίσουμε καλύτερα και άλλες παροικίες της ελληνικής διασποράς, αλλά και για να δημιουργήσουμε γέφυρες επικοινωνίας και υποστήριξης μικρότερων και πιο αδύναμων λόγω πληθυσμού κοινοτήτων, ιδιαίτερα σχετικά με τη διδαχή και διατήρηση της γλώσσας μας. Σαν παράδειγμα μια πρωτοβουλία που σχεδιάζουμε είναι η δημιουργία εφαρμογών (apps) για κινητά τηλέφωνα κλπ., που θα είναι προσιτά στους νέους και θα βοηθήσουν στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. Όλες αυτές οι δραστηριότητες της επιτροπής αποβλέπουν στο να τονωθεί η ελληνομάθεια στις ελληνικές παροικίες της διασποράς, να βελτιωθεί η διδασκαλία στα ελληνόφωνα σχολεία και να πιεστούν οι κυβερνήσεις, να δίνουν μεγαλύτερη ώθηση και αναγνώριση των πλεονεκτημάτων που προκύπτουν, από την εκμάθηση δεύτερης γλώσσας».

Καταλήγοντας ο κ. Ζαφειρόπουλος κάλεσε τους ομογενείς να στηρίξουν την εκστρατεία και να επισκεφθούν την ιστοσελίδα: www.speakgreek.com.au.

Πρόσθεσε πως όσοι ασχολούνται με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η εκστρατεία χρησιμοποιεί το twitter #speakgreekmarch, το Facebook: speakgreekinmarch.com και το instagram

 

 

 

πηγή:neoskosmos.com