Στην Ουάσιγκτον θα μεταβεί για επαφές ο Νίκος Κοτζιάς

Αθήνα.- Στην Ουάσιγκτον για επαφές με την αμερικανική πολιτική ηγεσία αναμένεται να φθάσει την επόμενη εβδομάδα ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σύμφωνα με δημοσίευμα του Αποστόλη Ζουπανιώτη απ΄την greeknewonline. Ανώτερη πηγή του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών που φέρεται να επιβεβαίωσε την πληροφορία στον ομογενειακό ιστότοπο, ανέφερε ότι ο κ. Κοτζιάς πρόκειται να αφιχθεί στην αμερικανική πρωτεύουσα από τις Βρυξέλλες. Ηδη, έχει διευθετηθεί συνάντησή του με τον αμερικανό ομόλογό του, Ρεξ Τίλερσον, ενώ αναμένεται να υπάρξουν και άλλες συναντήσεις με αμερικανούς επισήμους.

Στην ατζέντα βρίσκονται οι ελληνοαμερικανές σχέσεις, περιφερειακά ζητήματα, το κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά.

ΣΧΟΛΙΟ ΡΗΡ: Το ταξίδι του Έλληνα Υπουργού των Εξωτερικών στην Ουάσιγνκτον και οι επαφές του, εφόσον πραγματοποιηθούν, με την ηγεσία του Στέητ Ντιπάρμεντ και άλλους αμερικανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους αποκτά ιδιαίτερη σημασία από το γεγονός των συνεχών τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο.

Δυστυχώς, στις πρώτες λίγες εβδομάδες από της αναλήψεως των καθηκόντων του νέου Προέδρου Ντόναλτ Τραμπ, δεν είχαμε θετικά δείγματα ως προς τις προθέσεις του στα ελληνοτουρκικά και γενικότερα τα ελληνικά θέματα. Τόσο η αναφορά στα της αναμείξεως του ΔΝΤ στην Ελλάδα (η οικονομική κρίση στην Ελλάδα είναι Ευρωπαϊκό πρόβλημα, φέρεται να έχει δηλώσει), όσο και η απόσταση την οποία η αμερικανική διοίκηση δείχνει να κρατά από τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, συνθέτουν ένα κλίμα για την ανατροπή του οποίου ιδιαίτερα θα πρέπει να πασχίσει ο κ. Κοτζιάς στην Ουάσιγκτον, παρουσιάζοντας τα ελληνικά δίκαια.

Ζητούμενο είναι, αυτή την ώρα, και η στάση που θα κρατήσουν οι ελληνικής καταγωγής κορυφαίοι επιτελείς του Τραμπ ενώ το ομογενειακό λόμπι δείχνει να έχει χάσει τον προσανατολισμό του μετά την απρόσμενη ήττα της Χίλαρι Κλίντον στην οποία πολλά είχε επενδύσει. Επαφές του κ. Κοτζιά με την οργανωμένη Ομογένεια δεν έχουν ανακοινωθεί στην Αθήνα, τουλάχιστον επί του παρόντος.

Σε κάθε περίπτωση, το ταξίδι του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην αμερικανική πρωτεύουσα, εφόσον τελικά πραγματοποιηθεί θα αποφέρει κάποια οφέλη στην ελληνική διπλωματία και, πάντως, θα βοηθήσει στο να αποσαφηνιστεί η αμερικανική στάση και θέση στα ελληνικά εθνικά θέματα.