ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ: Χρυσός, θησαυρός και άνθρακες

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) μόνο το 2016οι πολίτες εξαργύρωσαν συνολικά 56.972 χρυσές λίρες έναντι 27.080 που αγόρασαν. Αυτό συνέβη καθώς οι φορολογούμενοι χρειάστηκαν ρευστό για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.

 

Αλλά αν αυτό συνέβη το 2016, πόσες χρυσές λίρες (και πόσα χρυσά κοσμήματα) έχουν εξαργυρώσει οι πολίτες από το 2010 μέχρι σήμερα; Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να το μάθουμε…

 

Τα ελληνικά αποθέματα σε χρυσό (149,1 τόνους και η αξία τους τα 5.261,8 εκατομμύρια ευρώ)  βρίσκονται «μοιρασμένα» κατά 29% στις ΗΠΑ, κατά 20% στο Ην. Βασίλειο, κατά 4% στην Ελβετία και κατά 47% εντός της χώρας. Με τον τρόπο αυτό, εξασφαλίζεται η κάλυψη εθνικών αναγκών σε πιθανές έκτακτες περιστάσεις. Λογικό.

 

Παρόλογο, όμως, γιατί είναι το εάν ένα ελληνικό νοικοκυριό, με υψηλά εισοδήματα, κάνει ακριβώς το ίδιο πράγμα για τους ίδιους λόγους; Αν δεν έχει καταβάλει φόρους, τότε ναι. Υπάρχει σοβαρό θέμα. Αυτό να ελεγχθεί.

 

Εάν, όμως, έχει πληρώσει κανονικά τους φόρους, γιατί μπαίνει σε ¨λίστες¨ και σε «μαυροπίνακες»;

 

 

Α, και με την ευκαιρία, τι απόγιναν εκείνες οι περιβόητες λίστες Λαγκάρντ, Μπόργιανς Ι και ΙΙ κλπ. που θα τους άνοιγε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και θα μας “έλυναν” το πρόβλημα της Οικονομίας; Εξαντλήθηκε το …περιεχόμενό τους; Ή ήταν “άνθρακες ο θησαυρός”;