FBI καλεί υπουργείο Δικαιοσύνης να διαψεύσει τον Τραμπ για τους κοριούς

Ουάσινγκτον.- Στρεφόμενος ευθέως εναντίον του αμερικανού προέδρου, ο αρχηγός του FBI Τζέιμς Κόμεϊ κάλεσε, σύμφωνα με συνήθως καλά πληροφορημένα ΜΜΕ, το υπουργείο Δικαιοσύνης να διαψεύσει τους ισχυρισμούς του Τραμπ πως τα τηλέφωνά του παρακολουθούνταν με εντολή Ομπάμα.

Ο Κόμεϊ ζήτησε από το υπουργείο «να πάρει θέση», επειδή κατ’ αυτόν «δεν υπάρχει καμία απόδειξη» που να στηρίζει τους ισχυρισμούς του Τραμπ.

Για το αίτημα του αρχηγού του FBI στο υπουργείο Δικαιοσύνης έκαναν αρχικά λόγο οι New York Times, επικαλούμενοι αξιωματούχους με γνώση της υπόθεσης, και στη συνέχεια και ξεχωριστά η Washington Post και το ραδιοφωνικό NPR.

Επισήμως, δεν έχουν ακόμη πάρει θέση ούτε το FBI ούτε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο Μπαράκ Ομπάμα από την πλευρά του, διά του εκπροσώπου του, είχε απορρίψει ως «απλώς ψευδείς» τους ισχυρισμούς του Τραμπ περί «προεδρικής παρακολούθησης» των τηλεφώνων του λίγο πριν την κάλπη του Νοεμβρίου.

Μετά τη διάψευση Ομπάμα, ο Λευκός Οίκο κάλεσε το Κογκρέσο να ερευνήσει τις κατηγορίες του Τραμπ. Μέχρι στιγμής, ο αμερικανός πρόεδρος δεν έχει παρουσιάσει στοιχεία για τους ισχυρισμούς του.

Οι καταγγελίες του Τραμπ έχουν στο φόντο τις διαρροές που εξέθεσαν το επιτελείο του για επαφές με ρώσους αξιωματούχους. Ο Τραμπ έχει υποστηρίξει πως «ο Ομπάμα και οι άνθρωποί του» βρίσκονται πίσω από τις διαρροές.

Η κίνησή του να κατηγορήσει τον Ομπάμα για παρακολούθηση πριν τις εκλογές δεν βρίσκει εύκολα προηγούμενα στην αμερικανική ιστορία εναλλαγής προέδρων -και θάβει οριστικά την αμερικανική παράδοση «αρμονικής μετάβασης» στο Λευκό Οίκο.

Newsroom ΔΟΛ

Φωτογραφία πρώτης σελίδας: ΑΠΕ