Η Κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να μην ψηφίζουν από το εξωτερικό οι Απόδημοι!

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Ερωτηματικά και προβληματισμό δημιουργεί ερώτημα -στα πλαίσια της Αναθεώρησης του Συντάγματος- προς τους Έλληνες πολίτες για το εάν θέλουν να ψηφίζουν στις ελληνικές εθνικές εκλογές οι Έλληνες ψηφοφόροι του Εξωτερικού! Το ερώτημα συγκαταλέγεται μεταξύ των 53ων που περιλαμβάνει το ερωτηματολόγιο της δημόσιας διαβούλευσης για την Συνταγματική Αναθεώρηση.

Ειδικότερα, το ερώτημα που τίθεται, έχει ως εξής: «Οι απόδημοι Έλληνες θα πρέπει να ψηφίζουν εξ αποστάσεως στις εθνικές εκλογές και να εκπροσωπούνται με διακριτές βουλευτικές έδρες ή να ψηφίζουν εξ αποστάσεως στις εθνικές εκλογές χωρίς διακριτή εκπροσώπηση ή να μην ψηφίζουν εξ αποστάσεως;»

Τα ερωτηματικά προκύπτουν από το γεγονός ότι επιχειρείται να αναθεωρηθεί το σχετικό Άρθρο 51  του Συντάγματος, που σαφώς ορίζει ότι οι Έλληνες Ψηφοφόροι του εξωτερικού, ψηφίζουν. (Το πώς, εναπόκειται σε σχετικό νόμο που θα πρέπει να γίνει και να συγκεντρώσει τα 2/3 των βουλευτών).

Επομένως, με το τρίτο σκέλος του ερωτήματος, ουσιαστικά αμφισβητείται από την κυβέρνηση και τίθεται σε διαδικασία Αναθεώρησης το δικαίωμα των Αποδήμων να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους. (Προφανώς θέλουν να τους ελέγχουν ως προς την ψήφο τους, όπως παλιά, που τα κόμματα μετέφεραν τους ψηφοφόρους τους από το εξωτερικό υποτίθεται με δικές τους δαπάνες, τις οποίες, όμως ουδέποτε εξοφλούσαν στην Ολυμπιακή Αεροπορία η οποία ΚΑΙ ΕΞ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΦΕΣΙΟΥ,  τελικά χρεωκόπησε!).

Ο προβληματισμός έγκειται στο γιατί μια αριστερή κυβέρνηση, όπως του ΣΥΡΙΖΑ εν προκειμένω, φέρεται να μην είναι βέβαιη για το εάν πρέπει να ψηφίζουν από το εξωτερικό οι Απόδημοι.  “Η Νέα Δημοκρατία¨,  έλεγε στην Panhellenic post, ομογενειακή πηγή, «δύο φορές έχει καταθέσει στη Βουλή (μια φορά νόμο και μια νομοσχέδιο) που αναγνώριζε το δικαιωμά μας αυτό. Και έρχεται τώρα ο Πρωθυπουργός μιας αριστερής κυβέρνησης και το αμφισβητεί;».

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι αντί η Βουλή να προωθεί την ψήφιση του νόμου για την ψήφο των Αποδήμων  -όπως όλοι οι επισκέπτες υπουργοί και υφυπουργοί και Γενικοί λένε και διαβεβαιώνουν  τους ομογενείς κάθε φορά που τους επισκέπτονται-  η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όχι μόνο δεν έχει υπόψη της να νομοθετήσει σχετικά, αλλά εξετάζει το ενδεχόμενο να μην τους επιτρέψει καν να ψηφίζουν από το εξωτερικό! Διαφορετικά, θα μπορούσε να είχε, εάν ήθελε, μόνα τα δύο πρώτα ερωτήματα.

Σημειώνεται ότι την περίοδο αυτή, η βασική πρωτοβουλία της Επιτροπής Αναθεώρησης που έχει συσταθεί με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, έχει να κάνει με τη συμμετοχή του πολίτη στη διαδικασία, καθώς μέσω της ιστοσελίδας της Επιτροπής (http://www.syntagma-dialogos.gov.gr/) δίδεται η δυνατότητα να ψηφίσει μεταξύ διαφορετικών επιλογών σε μεγάλο εύρος θεμάτων, που είναι πιθανό να τεθούν προς αναθεώρηση.

Πρέπει να διευκρινιστεί ότι διασφαλίζεται κάθε «ψήφος» να είναι ατομική (δηλαδή να μην μπορεί ένα άτομο να διπλοψηφίσει) και ταυτόχρονα (διασφαλίζεται) το απόρρητο των στοιχείων του πολίτη που συμμετέχει στη διαδικασία. Η συμμετοχή στην ηλεκτρονική διαβούλευση γίνεται, συγκεκριμένα, μέσω της ιστοσελίδας του TAXIS NET, με την Επιτροπή να διατηρεί, για στατιστικούς λόγους, το φύλο, την ηλικία και την περιοχή στην οποία διαμένει ο πολίτης, με διασφαλισμένη την ανωνυμία του.