Προεδρικά: Το σχέδιο

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑΣ

Οι πολιτικές εξελίξεις, όπως παρουσιάστηκαν το πρωί της Κυριακής στην εκπομπή «Ακραίως» του δημοσιογράφου Τάκη Χατζή στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, δημιούργησαν πλήθος ερωτηματικών και αποριών. Η ίδια η σύνθεση του πάνελ, με προσκεκλημένο τον Νίκο Δένδια και τους δημοσιογράφους Α. Δελατόλα και Χ. Κοραή ήταν εμφανώς όχι τυχαία συγκροτημένη.

Τα όσα εκεί ακούστηκαν, αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων, τα μέτρα και το πολιτικό σκηνικό, μας έκανε να τρέξουμε στο τηλέφωνο. Αναζητήσαμε τον Πρόεδρο. Καταλληλότερο πρόσωπο για να αποκωδικοποιήσει τα όσα ακούστηκαν, δεν υπάρχει, σκεφτήκαμε και σηκώσαμε το ακουστικό.

-Ελα, Χρήστο. Στον ύπνο σου με έβλεπες Κυριακάτικα; Ακούστηκε βαριά η φωνή του Προέδρου. Ε, όταν φτάνεις Πρόεδρος, βαραίνει και η φωνή σου. Αποκτάς, έτσι, πρόσθετη μεγαλοπρέπεια…

-Κανονικά θα έπρεπε να σε δω στον ύπνο μου, αλλά μπα. Κάτι άσχετα πράγματα θυμάμαι ότι έβλεπα…

-Και γιατί θα έπρεπε;

-Γιατί Πρόεδρε όσα άκουσα σήμερα το πρωί στην τηλεόραση,  μου τα ‘λεγες το προηγούμενο βράδυ! Μόνο που δεν πρόλαβα να τα δημοσιεύσω…

-Τι λες, δεν καταλαβαίνω… Τι άκουσες το πρωί;

-Στην εκπομπή «ακραίως», Πρόεδρε, ξεδίπλωσαν το σχέδιο που μου έλεγες από βραδίς!

-Α, ναι; Για λέγε…

-Πρόεδρε, είμαι γεμάτος απορίες. Γιατί τώρα και γιατί ο Δένδια να απαντά σε ερώτηση του Δελατόλα λέγοντας ότι ήθελε να κάνει το σταυρό του και να κόπτεται ότι ο Καραμανλής, λέει, θα ήταν λέει ο τελευταίος ο οποίος θα εν υποθήκευε την πορεία της ΝΔ προς την εξουσία και ο τελευταίος ο οποίος θα συνυπέγραφε ένα πρόγραμμα ενός Αριστερού, λαϊκίστικου κόμματος; Γιατί;

-Γιατί κύριε δημοσιογράφε, εδώ υπάρχει ένα σχέδιο…

-Ποιο σχέδιο;

-Το σχέδιο «Κώστα σώσε το λαό σου και ευλόγησαν την κληρονομία σου”!

-Ε, καλά, τώρα είναι που ζαλίστηκα! Ποιος Κώστας, ποιος λαός και ποια κληρονομιά;

-Όπως σου έλεγα και χθες, είσαστε μπερδεμένοι. Εσείς νομίζετε ότι η Κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους θεσμούς τόσους μήνες! Δεν υπάρχει διαπραγμάτευση! Η Κυβέρνηση απλώς ενημερώνει τους θεσμούς για την αδυναμία της να περάσει από τη Βουλή τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί και δεν μπορεί να τα περάσει. Επομένως, έχουν καταρτίσει ένα σχέδιο και αυτό που είδες το πρωί στην τηλεόραση,  ήταν μέρος του σχεδίου αυτού…

-Του σώσε Κώστα το λαό σου;

-Α γειά σου! Λοιπόν, τρία σενάρια υπάρχουν έτσι όπως φτάσανε τα πράγματα:

Σενάριο 1. Να κόψουν μισθούς συντάξεις, αφορολόγητο, όπως ζητάνε οι θεσμοί, και να πέσει η Κυβέρνηση. Σ αυτήν την περίπτωση Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ, Καμμένος και ΑΝΕΛ σβήνουν οριστικά από τον πολιτικό χάρτη.

Σενάριο 2. Να κάνουν εκλογές σαν δημοψήφισμα. Αν κάνουν εκλογές, θα τις χάσουν παταγωδώς! Οπότε θα παραχθεί το ίδιο πολιτικό αποτέλεσμα!

Σενάριο 3. Να κάνουν Κυβέρνηση Κοινής Αποδοχής, με τη συμμετοχή βουλευτών της ΝΔ και  τον Κώστα Καραμανλή ως ηγέτη. Αυτό σώζει την πολιτική ύπαρξη του Τσίπρα. Και να πως: Θα συγκυβερνήσουν για ένα διάστημα. Θα περάσουν τα μέτρα. Στη συνέχεια, προχωρώντας τις μεταρρυθμίσεις, θα αρχίσουν να δίνουν πίσω  στις ασθενέστερες τάξεις μερικά από τα πράγματα που θα τους έχουν πάρει.

Όταν οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές, με τη λήξη της 4ετίας, θα κάνουν εκλογές, το 2019. Και ο μεν Τσίπρας με τον Καμμένο θα συγκυβερνήσουν και πάλι, ο δε Καραμανλής, ως σωτήρας πλέον, θα γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας  κοινής αποδοχής! Έτσι θα σώσει και το λαό και την Κληρονομία του!

-Και ο Μητσοτάκης;

-Κατά το Σχέδιο, αυτός θα είναι η παράπλευρη απώλεια…