Βόμβα Σκουρλέτη στον Realfm 97,8: Τα μέτρα να ψηφιστούν με ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία

Αθήνα.- Μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, ο Πάνος Σκουρλέτης είπε μεταξύ άλλων ότι θεωρεί ότι για να δεσμευθεί μία επόμενη κυβέρνηση πρέπει να υπάρξει στο κλείσιμο της αξιολόγησης στα μέτρα μεγαλύτερη πλειοψηφία και όχι μόνο η απλή πλειοψηφία του κοινοβουλίου.

«Επειδή αυτά τα μέτρα αφορούν το έτος 2019 και μετά υπάρχει ανάγκη να ψηφιστούν από μία ευρύτατη πλειοψηφία εντός της Βουλής. Μιλάω για μία ευρύτατη συναίνεση, δεν ξέρω εάν θα είναι 180 ψήφοι ή παραπάνω ή λιγότεροι, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι τα μέτρα αυτά αφορούν την επόμενη κυβέρνηση που δεν ξέρουμε ποια θα είναι στο μεγαλύτερο της μέρος. Άρα δεν μπορούμε να παραγνωρίζουμε αυτήν τη διάσταση της ανάγκης να υπάρξει μία ευρύτερη συναίνεση. Αυτό είναι η προσωπική μου άποψη» σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών και πρόσθεσε:

«Μιλάω για μία αυξημένη πλειοψηφία, μιλάω για μία συζήτηση που πρέπει να ξεκινήσει παράλληλα με αυτήν που κάνουμε για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, υπάρχει και αυτή η παράμετρος.»

Σχετικά με τα μέτρα και τα αντίμετρα ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι «η συζήτηση για τα επιπλέον μέτρα και τα αντίμετρα γίνεται πάνω στο έδαφος του συμφωνημένου πρωτογενούς πλεονάσματος, είτε είναι αυτό 3% ή 3,5% ή 2% ή οτιδήποτε άλλο υπάρξει τελικά. Δημοσιονομικά ουδέτερα μέτρα πέραν του ύψους του πρωτογενούς πλεονάσματος που έχει συμφωνηθεί. Το πρωτογενές πλεόνασμα δεν έχει κλειδώσει, υπάρχει ακόμα πάνω στο τραπέζι».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ/ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Απάντηση στον Πάνο Σκουρλέτη τόσο από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, όσο και από τη ΝΔ για όσα είπε ο υπουργός Εσωτερικών όσον αφορά στην ψήφιση μέτρων και αντίμετρων.

Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι ο κ. Σκουρλέτης δεν μίλησε θεσμικά αλλά πολιτικά, ότι δηλαδή η αντιπολίτευση θα πρέπει υπερβαίνοντας τον εαυτό της να δηλώσει οτι η συμφωνία είναι πολυ καλύτερη από αυτήν που περίμενε και να την υπερψηφίσει. Ο κ. Μητσοτάκης και η αντιπολίτευση, κατά τον ίδιο τρόπο που καταψήφισε την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων θα επιλέξουν αυτοκαταστρεφόμενοι να μην υπερψηφίσουν τη συμφωνία, πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Υπενθύμισε δε ότι και ο ίδιος είχε δηλώσει ότι η κυβερνητική πλειοψηφία αριθμεί 153 βουλευτές και δεν υπάρχει κανένας λόγος νομικός ή θεσμικός να επιδιωχθεί οποιαδήποτε μεγαλύτερη πλειοψηφία. “Από εκεί και πέρα, εφόσον η κυβέρνηση θεωρεί ότι η συμφωνία είναι καλή, θα καλέσει το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης να την υπερψηφίσουν”.

Η ΝΔ από την πλευρά της με ανακοίνωσή τονίζει πως ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης ζήτησε σήμερα από την αξιωματική αντιπολίτευση να γίνει ουσιαστικά συνένοχη στην «κυβερνητική αποτυχία, ανικανότητα και αναλγησία και να ψηφίσει τα νέα δυσμενή μέτρα στη Βουλή».

«Τον ενημερώνουμε για να μην αγωνιά ούτε εκείνος, ούτε ο κ. Τσίπρας, ότι η Νέα Δημοκρατία θα καταψηφίσει το νέο πακέτο μέτρων της κυβέρνησης. Όλοι συνειδητοποιούν ότι η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση» τονίζει η ΝΔ.