Απειλεί την ΕΕ με το προσφυγικό η Αγκυρα αν δεν καταργηθεί η βίζα

Κωνστατινούπολη.- Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου απείλησε ευθέως την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι  αν δεν προχωρήσει στην κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου για τους τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στις χώρες μέλη της Ένωσης, η Αγκυρα θα αποσυρθεί από τη συμφωνία για το προσφυγικό.

Μιλώντας στην Αδριανούπολη, μία πόλη που βρίσκεται δίπλα στα σύνορα της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε: «Παρατηρούμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μας κοροϊδεύει. Η υπομονή μας δεν είναι ανεξάντλητη. Οι πολίτες μας προσδοκούν αποτελέσματα στο θέμα αυτό. Αν δεν υπάρξει απαλλαγή από τη βίζα θα κάνουμε βήματα σε σχέση με τη συμφωνία για το μεταναστευτικό, δεδομένου ότι η συμφωνία στηριζόταν στην εξής υποχρέωση: επανεισδοχή έναντι απελευθέρωσης των θεωρήσεων. Εμείς έχουμε εφαρμόσει έως τώρα μέχρι κεραίας τις υποχρεώσεις μας από τη συμφωνία. Να μην μας κοροϊδεύει η Ευρώπη στο θέμα της βίζας, γιατί και εμείς θα πράξουμε τα δέοντα».

Αναφερόμενος στην απαγόρευση εισόδου που επεβλήθη στον ίδιο και στην υπουργό Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας από την Ολλανδία και την κρίση που προέκυψε στη συνέχεια, ο κ. Τσαβούσογλου χαρακτήρισε την Ευρώπη ασθενή που ολισθαίνει σταδιακά προς το γκρεμό. «Η Ευρώπη επιστρέφει στην προ του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου κατάσταση» είπε υποστηρίζοντας ότι παρατηρείται προσέγγιση προς τις θέσεις των ρατσιστικών κομμάτων. Είπε πως ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας είναι φιλελεύθερος και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σοσιαλδημοκράτης, για να αναρωτηθεί «ποια η διαφορά τους από τον Γκέερτ Βίλντερς». Κατηγόρησε την ΕΕ για διπλοπροσωπία και κλείνοντας ισχυρίστηκε ότι οι ευρωπαίοι πολιτικοί ζηλεύουν την Τουρκία και φοβούνται επειδή γνωρίζουν ότι διαλύεται η Ευρωπαϊκή Ένωση και προσπαθούν να πυκνώσου τις γραμμές τους για να την κρατήσουν όρθια.

Newsroom ΔΟΛ

(Φωτογραφία:  Reuters )