Αυξάνονται γεωμετρικά οι ασθενείς με διαβήτη στην Ελλάδα

Η Εθνική Μελέτη Νοσηρότητας Ε.ΜΕ.ΝΟ για το Διαβήτη θα ανακοινωθεί επισήμως στο συνέδριο που ξεκινά σήμερα 15 Μαρτίου στο Hilton και θα διαρκέσει μέχρι και τις 18 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τον κ. Νικόλαο Παπάνα, Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, η μελέτη διεξήχθη σε τυχαίο δείγμα του πληθυσμού των ενηλίκων (≥ 18 ετών) που ζουν στην Ελλάδα, με βάση την απογραφή του 2011. Συνολικά, 5.967 άτομα συμμετείχαν στην Ε.ΜΕ.ΝΟ. (51,5% γυναίκες, διάμεση ηλικία 47,7 έτη) από όλη την Ελλάδα. Το συνολικό ποσοστό ανταπόκρισης ήταν 78,4%. Για 5.843 άτομα (97,7% των συμμετεχόντων) ήταν γνωστή η πληροφορία για το αν είχαν διαγνωσμένο διαβήτη και ανάμεσα σε αυτά, 660 δήλωσαν ότι είχαν διαγνωσμένο διαβήτη, με το 82,3% αυτών να βρίσκεται υπό θεραπεία για τον διαβήτη την τελευταία εβδομάδα.

Ανάμεσα σε αυτούς, και εξαιρώντας τα άτομα που είχαν διαγνωσμένο διαβήτη, βρέθηκαν 63 άτομα με ενδείξεις για αδιάγνωστο διαβήτη. Από το σύνολο των 660 ατόμων που ανέφεραν ότι έχουν διαγνωστεί με διαβήτη, έχουμε αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων για 504 (76,4%) άτομα. Από τα 504 αυτά άτομα, το 26,7% (Ν=133) έχουν γλυκοζυλιωμένη ≥ 7,1%, δηλαδή θεωρούνται αρρύθμιστοι.

Συνολικός επιπολασμός διαβήτη στον ενήλικο πληθυσμό

Μετά από στάθμιση για τον δειγματοληπτικό σχεδιασμό καθώς και για ηλικία και φύλο, ο επιπολασμός του διαβήτη εκτιμάται στον ενήλικο πληθυσμό στο 10%, με 95% όρια αξιοπιστίας. Επισημαίνεται ότι ο επιπολασμός υπολογίστηκε στο σύνολο των 5.910 ατόμων που είτε είχαν αποτελέσματα αιματολογικών εξετάσεων είτε έγκυρη απάντηση στην ερώτηση για διαγνωσμένο διαβήτη.

Επιδημιολογικά στοιχεία για την Ελλάδα

Τα μέλη της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας ανακοίνωσαν επίσης τα επιδημιολογικά στοιχεία για το Σακχαρώδη Διαβήτη που αφορούν την Ελλάδα. Σύμφωνα με αυτά στην Ελλάδα εκτιμάται ότι το 8% – 9% του πληθυσμού (800 – 900 χιλιάδες) πάσχει από διαβήτη, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό 3% – 4 % που δεν γνωρίζει ότι πάσχει από τη νόσο.

Επίσης, υπολογίζεται ότι περίπου 1 στους 10 Έλληνες έχει διαβήτη, γεγονός που σημαίνει ότι ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη στην Ελλάδα έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια.

Ο διαβήτης τύπου 1 αυξάνεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, κατά 3% κάθε χρόνο στα παιδιά και στους εφήβους. Ενώ ο διαβήτης τύπου 2 προσβάλλει πλέον όλο και μικρότερες ηλικίες νέους και παιδιά.

Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, ο διαβήτης έχει υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης στον δυτικό κόσμο, πράγμα που σχετίζεται με τη διατροφή και την καθιστική ζωή. Σημαντικό στοιχείο επίσης είναι το γεγονός ότι οι διαβητικοί παρουσιάζουν ίδιο κίνδυνο εμφράγματος μυοκαρδίου με τα άτομα που δεν έχουν διαβήτη και είναι μεγαλύτερα ηλικιακά κατά 15 χρόνια. Με λίγα λόγια, ο διαβήτης γηράσκει πρόωρα την καρδιά.