Κερδίζει το Κόμμα των Φιλελευθέρων (VVD) του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε με 31 έδρες

Αμστερντάμ.- Την πρώτη θέση στις Ολλανδικές εκλογές κερδίζει το Κόμμα των Φιλελευθέρων (VVD) του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε με 31 έδρες στη Βουλή των 150 εδρών σύμφωνα με το πρώτο exit poll που είδε τη φως της δημοσιότητας το βράδυ της Τρίτης.

Πάντα βάσει του exit poll, από το οποίο όμως υπολείπονται σημαντικά αστικά κέντρα, τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει το Κόμμα Ελευθερίας (PVV) του Γκερτ Βίλντερς με 19 έδρες, όπως και  άλλα δύο κόμματα όμως, (Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα – CDA και η έκπληξη των εκλογών το φιλελεύθερο D66) ενώ έχει και χαμηλότερο ποσοστό από τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές του 2012. Το ακροδεξιό κόμμα του Βίλντερς συγκεντρώνει σαφώς χαμηλότερα ποσοστά του αναμενομένου από τις δημοσκοπήσεις.

Mεγάλοι κερδισμένοι οι Πράσινοι (GroenLinks) με 12 παραπάνω έδρες συγκριτικά με τις προηγούμενες εκλογές.

Πανωλεθρία υπέστη το Εργατικό Κόμμα (PvdA) του νυν υπουργού Οικονομικών και προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ που καταλαμβάνει μόνο εννέα έδρες, χάνοντας 29 (38 έδρες στις προηγούμενες εκλογές). Ο κ. Ντάισελμπλουμ κινδυνεύει να μην είναι καν βουλευτής.

Η συμμετοχή των πολιτών στις κάλπες έφτασε στο 82%, η υψηλότερη από το 1986. Σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων IPSOS 34% των εκλογέων του VVD δήλωσε ότι η κρίση με την Τουρκία διαδραμάτισε ρόλο στο να ψηφίσουν το ακροδεξιό κόμμα, ωστόσο 81% επέλεξε να ψηφίσει τον Ρούτε λόγω των θετικών επιδόσεων της οικονομίας.