Από τη Χαβάη το νέο μπλόκο στο αντιμεταναστευτικό διάταγμα Τραμπ

Ουάσινγκτον.- Ομοσπονδιακός δικαστής από τη Χαβάη μπλόκαρε το νέο αντιμεταναστευτικό διάταγμα του προέδρου Τραμπ, ώρες προτού αυτό τεθεί σε εφαρμογή.

Ο δικαστής Ντέρικ Γουότσον σημείωσε ότι «ελέγχεται βάσιμα» το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι οι απαγορεύσεις στην είσοδο πολιτών έχουν να κάνουν με ζητήματα εθνικής ασφάλειας.

Το διάταγμα θα επέβαλε απαγόρευση 90 ημερών στην είσοδο στις ΗΠΑ πολιτών από έξι κυρίως μουσουλμανικές χώρες (Ιράν, Λιβύη, Σομαλία, Σουδάν, Συρία και Υεμένη) και αντίστοιχη απαγόρευση 120 ημέρων για τους πρόσφυγες.

Η προηγούμενη εκδοχή του προηγούμενου διατάγματος είχε «κοπεί» από ομοσπονδιακό δικαστή στο Σιάτλ, προκαλώντας την οργή -όπως και τώρα- του Λευκού Οίκου.

Η προηγούμενη εκδοχή του διατάγματος, που υπογράφτηκε στις 27 Ιανουαρίου, είχε στόχο να κλείσει τα σύνορα επί πολλούς μήνες στους πολίτες επτά μουσουλμανικών χωρών και σε όλους τους πρόσφυγες.

Η βασική αλλαγή στη δεύτερη εκδοχή ήταν ότι το Ιράκ βγήκε από τη λίστα, λόγω των ενισχυμένων διαδικασιών επαλήθευσης και των μέτρων που έλαβε για τη διαβίβαση πληροφοριών.

Newsroom ΔΟΛ