Το «Suntan» μεγάλος νικητής των κινηματογραφικών βραβείων Ίρις

Αθήνα.- Με έξι βραβεία, η ταινία Suntan του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου ήταν ο μεγάλος νικητής των 8ων κινηματογραφικών βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, των λεγόμενων βραβείων Ίρις.

Συγκεκριμένα, η ταινία απέσπασε βραβεία Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Α’ Ανδρικού Ρόλου (Μάκης Παπαδημητρίου), Β’ Γυναικείου Ρόλου (Έλλη Τρίγγου), Σεναρίου (Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, Σύλλας Τζουμέρκας) και Φωτογραφίας.

Τα υπόλοιπα βραβεία μοιράστηκαν, με τον Νοτιά του Τάσου Μπουλμέτη να κερδίζει βραβεία Β’ Ανδρικού Ρόλου (Θέμης Πάνου), Μακιγιάζ και Σκηνογραφίας, το Park να κερδίζει δικαίως βραβεία Ήχου και Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη (η Σοφία Εξάρχου), το Έτερος Εγώ να φεύγει με βραβείο Ειδικών Εφφέ.

Επίσης, ο Γιάννης Σακαρίδης να κερδίζει βραβείο Μοντάζ για το Amerika Square και η Σοφία Κόκκαλη να αποσπά βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στους ρόλους μητέρας και γιου στην ταινία Νήμα του Αλέξανδρου Βούλγαρη.

Η εμπορική επιτυχία Ρόζα της Σμύρνης κέρδισε βραβείο Ενδυματολογίας, το μοναδικό για το οποίο η ταινία ήταν υποψήφια.

Τα περισσότερα από τα βραβεία ήταν μάλλον αναμενόμενα, με την έκπληξη να γίνεται στην κατηγορία της μουσικής, καθώς οι Drog A Tek (για το Ξύπνημα της Άνοιξης) κατάφεραν να νικήσουν The Boy και Felizol που είχαν ο καθένας δύο υποψηφιότητες σε αυτή την κατηγορία.

Το βραβείο Ταινίας Τεκμηρίωσης (Ντοκιμαντέρ) Λουκία Ρικάκη απέσπασε Η Τελευταία Παραλία, ενώ βραβείο Animation κέρδισε το Αίνιγμα. Και φέτος υπήρχε βραβείο ξένης ταινίας το οποίο κέρδισε η ταινία του Κεν Λόουτς, Εγώ ο Ντάνιελ Μπλέικ.

Η βραδιά της απονομής ξεκίνησε με την stand up comedian Κατερίνα Βρανά να αναλαμβάνει τη σκυτάλη. H γνωστή κωμικός έφερε έναν αέρα φρεσκάδας στην τελετή απονομής, αν και τα αστεία της ήταν προορισμένα να μην αρέσουν σε όλους.

Οι Daphne and the Fuzz ανέλαβαν να παίξουν κάποια κομμάτια live στην αρχή, τη μέση και το τέλος της τελετής απονομής, ενώ της έναρξης ακολούθησε το μήνυμα από τον πρόεδρο της ΕΑΚ και το νέο μέλος του ΔΣ της, Κόρα Καρβούνη.

Η κ. Καρβούνη στο μήνυμα που διάβασε στο κοινό αναφέρθηκε στην απαξίωση του ελληνικού σινεμά από την Πολιτεία, λέγοντας ότι αυτή επιλέγει να στηρίζεται στον αρχαίο πολιτισμό και δεν είχε μακρόπνοη πολιτική. «Εμείς κρατάμε το οχυρό του σύγχρονου πολιτισμού» είπε η κ. Καρβούνη, καλώντας όσους θεωρούν τη δήλωση αυτή ως υπερβολική να αναρωτηθούν γιατί οι ξένες χώρες δίνουν τόση σημασία στον Πολιτισμό.

Φέτος τιμητικό βραβείο απονεμήθηκε στον Κώστα Βουτσά, ο οποίος είχε φέρει και τον 8 μηνών γιο του στην τελετή απονομής. Ο γνωστός ηθοποιός παρέλαβε το τιμητικό βραβείο από τα χέρια της καλής του φίλης, Μάρθας Καραγιάννη.

Στη διάρκεια της τελετής απονομής ανακοινώθηκαν και οι νικητές του Film Factory, δύο σχέδια μικρού μήκους ταινιών που ενισχύονται οικονομικά. Πρόκειται για τις ταινίες Καρτ Ποστάλ από το Τέλος (Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος) και Τζένη και Γιάννης (Νικολέττα Λεούση).

Newsroom ΔΟΛ