Με αφορμή την επίσκεψη στην Ομογένεια κυβερνητικών εκπροσώπων

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Να είναι 25η Μαρτίου, να νιώθεις την εθνική έξαρση, να υποδέχεσαι τους Κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της γενέτειρας για να συνεορτάσετε την Παλιγγενεσία και να ακούς πως «Το δόγμα της Ελλάδας έναντι των ομογενών αλλάζει ριζικά» ή πως «προϋπόθεση για την υλοποίηση της ψήφου των ομογενών είναι η απογραφή των ομογενών από τα αρμόδια όργανα της ελληνικής πολιτείας».

Η πατρότητα της πρώτης φράσης ανήκει στον ΥΦΥΠΕΞ, Τέρενς Κουίκ, και της δεύτερης στον Πρόεδρο της Επιτροπής της Βουλής για τον Ελληνισμό της Διασποράς (sic) Αλέξανδρο Τριανταφυλλίδη. Από την Νέα Υόρκη ο δεύτερος, από τον Καναδά ο πρώτος!

Δύο φράσεις από τους δύο κατ΄ εξοχήν εκφραστές της κυβερνητικής πολιτικής για τον Απόδημο Ελληνισμό.

Μιας πολιτικής που θέλει, σύμφωνα με τον κ. Κουίκ, «την επανεκκίνηση του ΣΑΕ, με βασικούς άξονες την αυτό-οργάνωση και την αυτοχρηματοδότηση» -ας εξηγήσει τι σόι αυτόοργάνωση είναι αυτή που την κατευθύνει το εθνικό Κέντρο-  και τι σόι ΣΑΕ θε είναι αυτό που θα έχει ως κύρια αποστολή του την προσφορά «ως μία τεράστια δεξαμενή σκέψης, έτσι ώστε οι ομογενείς να είναι εκείνοι οι οποίοι στα σημαντικά θέματα που τους αφορούν να εκφράζουν τις απόψεις τους για λύσεις, προς την πλευρά της ελληνικής Πολιτείας».

Θαρρείς και το μέγα ζήτημα είναι το πώς θα πληροφορηθεί το εθνικό Κέντρο τα προβλήματα των ομογενών! Σαν να μην ξέρει π.χ. για τους ομογενείς της Ουκρανίας και το αίτημά τους για ταυτότητες ομογενούς  ή να μην γνωρίζει τα προβλήματα με την άδικη φορολόγηση όλων των Αποδήμων και των ομογενών!

Το Εθνικό Κέντρο γνωρίζει όλα τα θέματα που αφορούν τον εκτός συνόρων Ελληνισμό. Λύσεις δεν είναι πρόθυμο να βρει!

Άλλωστε, πανάκεια δεν θα είναι ένα ΣΑΕ – Δεξαμενή σκέψης. Κάτι που έρχεται εξάλλου σε πλήρη αντίθεση με τα οράματα του κ. Τριανταφυλλίδη, ο οποίος διαφορετικά θέλει την Ομογένεια. «Να βάλει πλάτη», δηλαδή χρήμα, όχι σκέψη! Να βοηθήσει την πατρίδα, όχι να εκφράζει τις απόψεις της επί των προβλημάτων της  για λύσεις, από την ελληνική Πολιτεία…

Αυτό, το να μην γνωρίζει, δηλαδή, η αριστερά της αριστεράς τι ποιεί η Δεξιά της αριστεράς, ήταν εξ αρχής η Αχίλλειος Πτέρνα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Με την ευκαιρία, της εορταστικής εξόρμησης των κυβερνητικών, μάθαμε και ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει …δογματικά τους ομογενείς και, μάλιστα, ότι αυτό “θα αλλάξει ριζικά”. Πόσο ριζικά, δεν μας το είπε ο κ. Κουίκ. Ούτε τι ακριβώς λέει το δόγμα μας εξήγησε. Να μας επιτρέψει, με όλο το σεβασμό, να το κάνουμε εμείς: Διαχρονικά το «δόγμα» της Ελλάδας απέναντι στην Ομογένεια ήταν ένα: «δώστε και σώστε»! Κι αυτό -απ’ ό,τι συνάγεται από τις πιο πάνω δηλώσεις του κ. Τριανταφυλλίδη- δεν αλλάζει ούτε και τώρα!

Αλλά και ο κ. Τριανταφυλλίδης δεν μας διευκρίνισε από ποια ακριβώς όργανα της ελληνικής πολιτείας θα απογραφούν (και πότε;) οι Ομογενείς. Αυτό το τελευταίο έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί πέρασαν κοντά  δύο  χρόνια από όταν εξήγγειλε για πρώτη φορά την εφεύρεση της απογραφής κι ακόμη συνεχίζει να την εξαγγέλλει… Εκτός και εάν ενδομύχως έχει πεισθεί ότι δεν χρειάζεται απογραφή… για την ψήφο εγγεγραμμένων ψηφοφόρων!

Αναφερόμενος στη λειτουργία της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπή για τον Ελληνισμό της Διασποράς, ο κ.Τριανταφυλλίδης υπογράμμισε «Αυτό που κατοχυρώσαμε στην επιτροπή μας είναι να μπορούμε, στο πλαίσιο ομοθυμίας και ομοφωνίας, να επιλέγουμε το συναγωνισμό προσφοράς στην Πατρίδα και στους Απόδημους και όχι τον συνήθη ανταγωνισμό φθοράς».

Προφανώς θα είχε γράψει το λόγο του πριν την τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής… Εκτός και εάν τα όσα είπε εκεί για τους βουλευτές της αντιπολίτευσης τα είπε για να ακουστούν από την τηλεόραση της Βουλής…

Τέλος, κι αυτό αφορά το λόγο και των δύο μελών του Κοινοβουλίου, δεν υπάρχει θέμα ψήφου ΟΜΟΓΕΝΩΝ. Εκείνο που υπάρχει είναι το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των Ελλήνων ψηφοφόρων που ζουν στο εξωτερικό να ψηφίζουν από εκεί όπου ζουν. Όπως κατοχυρωμένο στο Σύνταγμα είναι και το ΣΑΕ. Και όχι ως Think Tank. Ούτε ως αυτοχρηματοδοτούμενο.