Βραβεύτηκε ο Κρις Σπύρου για τον αγώνα του για την Αγία Σοφία

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Ο κ. Σπύρου με την τιμητική πλακέτα.

Ως «προσωπικότητα 2016-2017»  βραβεύτηκε από την “Κερκυραϊκή Ένωση Πειραιά” και την “Ακαδημία Ελληνικών Βραβείων”, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας, Κρις Σπύρου, για τον αγώνα που κάνει επί πολλά χρόνια  για την αποκατάσταση της Μεγάλης χριστιανικής Εκκλησίας της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας, ως λειτουργούσα Εκκλησία της Ορθόδοξης Χριστιανικής Πίστης, όπως Καθαγιάστηκε το 537 μ.Χ. από τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Μηνά.

Η τελετή βράβευσης πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017, στην αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΒΕΠ). Το βραβείο απένειμε ο Ἀρχιεπίσκοπος Ἀθηνῶν καί πάσης Ἑλλάδος (Γ.Ο. Χ.) κ.κ. Καλλίνικος.

Σε σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Σπύρου αναφέρθηκε στο ιστορικό της διεκδίκησης και στις ενέργειες που έχει προγραμματίσει ενόψει και της φημολογίας που θέλει τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ταγίπ Έρντογάν, να αναπέμπει την προσευχή της Παρασκευής, την τελευταία πριν ανοίξουν οι κάλπες (16 Απριλίου) από τον ιερό χώρο της Αγίας του Θεού Σοφιάς, την Αγια Σοφια στην Κωνσταντινούπολη.

Ο κ. Κρις Σπύρου (δεξιά) με τον π. Περιφερειάρχη κ. Σπυρίδωνα Σπυρίδων.

Ο κ.Σπύρου χαρακτήρισε την προσευχή από την Αγία Σοφία του κ. Ερντογάν –εφόσον βεβαίως πραγματοποιηθεί- «καλοδεχούμενη» αφού έρχεται με τον πλέον επίσημο τρόπο να υποδηλώσει ότι η Αγια Σοφιά είναι χριστιανική εκκλησία και όχι Μουσείο. Το ίδιο πιστοποιήθηκε, πρόσθεσε ο κ. Σπύρου, και τον Οκτώβριο του 2016 όταν ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, επέτρεψε σε Μουσουλμάνο Κληρικό (Μουφτή) να απαγγείλει αποσπάσματα του Κορανίου μέσα στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας. «Kάτι που ασφαλώς το επιτρέπει η θρησκεία του Ισλάμ, θρησκεία την οποία ο ίδιος ο κύριος Ερντογάν ασπάζεται», όπως είπε ο κ. Σπύρου, και κατέληξε: «Όταν ο κ. Ερντογάν  πάει να προσευχηθεί στην Αγία Σοφία και να ζητήσει την βοήθεια της Αγίας του Θεού Σοφίας, εμείς θα τον ευχηθούμε, κ. Πρόεδρε, βοήθειά σου!».