Η ομογένεια του Μόντρεαλ ανακήρυξε «Ελληνα της Χρονιάς» τον Τάσο Ξυπολιτάκη

Του Ζώη Μαρίνου*

ΜΟΝΤΡΕΑΛ. Ο φορέας του οποίου ηγείται κατάφερε μέσα σε διάστημα είκοσι μηνών να συγκεντρώσει ποσό 279.000 δολαρίων για την ενίσχυση των ελληνικών σχολείων στο Μόντρεαλ.

Αυτός είναι ένας από τους λόγους που φέτος η Ελληνική Κοινότητα Μείζονος Μόντρεαλ αποφάσισε να τον τιμήσει ως Έλληνα της χρονιάς, διάκριση που κάθε χρόνο απονέμεται σε προσωπικότητες του Ελληνισμού που ξεχώρισαν για την δράση και την προσφορά τους.

Ο κ. Τάσος Ξυπολιτάκης, πρόεδρος της Ερανικής Επιτροπής της Κοινότητας παρέλαβε, φανερά συγκινημένος και κάτω από παρατεταμένα χειροκροτήματα, την τιμητική πλακέτα που του παρέδωσε ο πρόεδρος της Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ Νίκος Παγώνης.

«Είναι μεγάλη η τιμή. Και μαζί μεγαλύτερη η ευθύνη ώστε να δουλέψουμε στο εξής ακόμη πιο σκληρά για τους σκοπούς της Ερανικής Επιτροπής μας. Οι υποχρεώσεις μας γίνονται στο εξής περισσότερες», είπε στον «Ε.Κ.» ο κ. Ξυπολιτάκης. Άνθρωπος χαμηλών τόνων, ευγενής και εργατικός, με καταγωγή από τα Χανιά της Κρήτης, μετανάστευσε στον Καναδά σε ηλικία μόλις 20 ετών.

Η Επιτροπή που τον επέλεξε ως προσωπικότητα της χρονιάς για τον Ελληνισμό του Μόντρεαλ, ανάμεσα από άλλες υποψηφιότητες που κατατέθηκαν ως τις 20 Φεβρουαρίου, εστίασε ιδιαίτερα «στην χαρισματική, δημιουργική και ευγενική προσωπικότητα του».

Ο κ. Ξυπολιτάκης ξεκίνησε να εργάζεται στον Καναδά ως μηχανικός. Ύστερα από χρόνια σκληρής δουλειάς προήχθη σε εργοδηγός. Στον Καναδά παντρεύτηκε, έκανε οικογένεια και από πολύ νωρίς εντάχθηκε ως εθελοντής στην ελληνική παροικία. Διετέλεσε επί σειρά ετών πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Μόντρεαλ στον οποίο παραμένει ως σήμερα ενεργό μέλος.

«Συνταξιούχος πλέον, εργάζεται ακούραστα προς όφελος των ελληνικών σχολείων της Κοινότητας Μόντρεαλ. Οργανώνει, συντονίζει και κατευθύνει τους συνεργάτες του με μαεστρία, διοργανώνοντας εκδηλώσεις προς όφελος του Ελληνισμού. Ένας ηγέτης με πάθος και ενθουσιασμό για αυτό που κάνει, που δεν είναι άλλο από την διατήρηση της γλώσσας, της θρησκείας και του πολιτισμού μας, στην νέα πατρίδα του, τον Καναδά. Για την πολύμορφη, πολυετή, κοινωνική προσφορά του και την συμβολή του στον εδώ Ελληνισμό, ανακηρύσσεται για φέτος Έλληνας της χρονιάς», αναφέρεται στην απόφαση της Ελληνικής Κοινότητας.

Μόνο μέσα από τις εκδηλώσεις της «Γεύσης και παράδοσης» – όπου κάθε χρόνο παρουσιάζονται τοπικοί χοροί και παραδοσιακά πιάτα απ’ όλες τις γωνιές της Ελλάδας- η Ερανική Επιτροπή της Κοινότητας Μόντρεαλ κατάφερε, από το 2014 και μετά, να συγκεντρώσει 171.720 δολάρια για την κάλυψη δαπανών των ελληνικών σχολείων, όπως η συντήρηση των κτιρίων ή οι αγορές ειδών υλικοτεχνικής υποδομής.

Φέτος από την «Γεύση και παράδοση» που οργανώθηκε στις 29 Ιανουαρίου στο Λαβάλ  συγκεντρώθηκε ποσό 34.743 δολαρίων. Λίγες μέρες μετά ο κ. Ξυπολιτάκης συγκάλεσε συνέντευξη Τύπου και παρέδωσε δημοσίως πλήρη και αναλυτικό οικονομικό απολογισμό.

Την ερχόμενη Πέμπτη 6 Απριλίου ξεκινά η προετοιμασία της «Γεύσης και παράδοσης» για το 2018 με συνάντηση της ολομέλειας όλων των εθελοντών, στις 7 μ.μ., στο Κεφαλλονίτικο Σπίτι, στην οδό Ogilvy, στο Μόντρεαλ. «Ενωμένοι μεγαλουργούμε», είναι το σύνθημα που συχνά επαναλαμβάνει ο κ. Ξυπολιτάκης. Και αυτό το μότο το ενσωματώνει στην καθημερινή λειτουργία του.

 

*Πηγή:ekirikas.com