Δύο εκρήξεις με 10 νεκρούς στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης-Και τρίτος μηχανισμός

Αγία Πετρούπολη, Ρωσία.- Μάρτυρας ανέφερε στο πρακτορείο Reuters ότι έχουν σπεύσει ασθενοφόρα στα σημεία της έκρηξης.

Εικόνες που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν βαγόνι με τις πόρτες του να ανατινάζονται και ζημιές στο εσωτερικό.

Εκρήξεις σημειώθηκαν στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης στη Ρωσία και οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 10 νεκρούς και 50 τραυματίες.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν αυτή την ώρα τα ρωσικά ΜΜΕ, οι αρχές εντόπισαν και τρίτο εκρηκτικό μηχανισμό σε βαγόνι στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης, τον οποίο εξουδετέρωσαν πριν ενεργοποιηθεί.

Όσο για τους άλλους δύο, που ενεργοποιήθηκαν και προκάλεσαν χάος στη ρωσική πόλη, είχαν εκρηκτική ύλη TNT περίπου 200-300 γραμμαρίων μαζί με καρφιά και γυαλιά.

Τα πρακτορεία ειδήσεων Tass και Interfax ανέφεραν ότι η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε στο σταθμό του μετρό Sennaya Ploshchad και η δεύτερη στον σταθμό Institute of Technology.

Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε επικαλούμενο πηγή πως τουλάχιστον μία από τις εκρήξεις οφειλόταν σε μηχανισμό ο οποίος ήταν γεμάτος με σφαιρίδια.

Όλοι οι σταθμοί του μετρό της Αγίας Πετρούπολης έχουν κλείσει, ενώ η διεύθυνση του μετρό της Μόσχας αποφάσισε τη λήψη έκτακτων μέτρων ασφαλείας.

Ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν που βρίσκεται στην πόλη ενημερώθηκε για το συμβάν και εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων. Είπε πως μίλησε ήδη με τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας και πως οι αρχές προσπαθούν να εξακριβώσουν τα αίτια των εκρήξεων, καθώς δεν είναι ακόμη σαφές πώς προκλήθηκαν. «Ερευνούμε όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και την τρομοκρατία» τόνισε.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν βρίσκεται στην Αγία Πετρούπολη για συνάντηση που είχε με τον ηγέτη της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Συνολικά 17 ασθενοφόρα έχουν σπεύσει στα σημεία των εκρήξεων.

«Υπάρχουν παιδιά ανάμεσα στους τραυματίες και τα θύματα», δήλωσε πριν από λίγο αστυνομική πηγή στο Sputnik.

Ενώ σε ερώτηση για τον ακριβή αριθμό των παιδιών και τα ονόματα τους, υποστήριξε πως οι αρχές δεν είναι ακόμα σε θέση να δώσουν στη δημοσιότητα περισσότερα στοιχεία. «Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να σας πούμε ούτε τον ακριβή αριθμό ούτε τα ονόματα των παιδιών», είπε χαρακτηριστικά.

Εικόνες που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν βαγόνι με τις πόρτες του να ανατινάζονται και ζημιές στο εσωτερικό.

Με ελικόπτερα και 17 ασθενοφόρα μεταφέρονται οι τραυματίες 

Για την διακομιδή των τραυματιών χρησιμοποιούνται ελικόπτερα, σύμφωνα με το πρακτορείο Tass, ενώ σύμφωνα με το Interfax 17 ασθενοφόρα βρίσκονται επι τόπου για την περίθαλψη των τραυματιών.
Όπως μετέδωσε μάλιστα από τον τόπο της τραγωδίας ο τοπικός ανταποκριτής του πρακτορείου Tass, ένα ελικόπτερο μετέφερε τραυματίες από την στάση του μετρό «Τεχνολογογκίτσεσκι Ινστιτούτ», ενώ το δεύτερο κατευθύνεται στην στάση «Σαντόβαγια».

Λαμβάνουν έκτακτα μέτρα στο Μετρό της Μόσχας

Η διεύθυνση του μετρό της Μόσχας αποφάσισε την λήψη πρόσθετων εκτάκτων μέτρων ασφαλείας μετά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης, που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους τουλάχιστον 10 άνθρωποι και να τραυματισθούν δεκάδες, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Tass.

Στην σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του μετρό της Μόσχας, η οποία αναρτήθηκε στον λογαριασμό που διαθέτει στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Telegram, αναφέρεται ότι «λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα ασφαλείας» και πως η «διοίκηση του μετρό της Μόσχας είναι έτοιμη να παράσχει κάθε είδους βοήθεια σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο».