Ανακάμπτει ο τομέας αγορών κατοικιών στην Ελλάδα από ξένους

Αθήνα.- Aνάκαμψη των συναλλαγών από το εξωτερικό –υπό τον τύπο της επιστροφής, όμως, πίσω στο 2014, έτος με μειωμένη, επίσης, λόγω κρίσης, κίνηση- παρουσίασε το έτος 2016 ο τομέας των αγορών κατοικιών από ξένους και ομογενείς. Η αύξηση αποδίδεται κυρίως στην σημαντική ανάκαμψη των συναλλαγών κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών του έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), η αξία των κατοικιών που πωλήθηκαν σε ξένους επενδυτές αυξήθηκε κατά 34,5% και ανήλθε σε 250 εκατ. ευρώ, έναντι 186 εκατ. ευρώ το 2015. Το 2014, οι εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό για την απόκτηση κατοικιών στην Ελλάδα είχαν διαμορφωθεί επίσης σε 250 εκατ. ευρώ, έναντι 168 εκατ. ευρώ το 2013 και 113 εκατ. ευρώ το 2012.

Μάλιστα, σύμφωνα με φορείς της αγοράς ακινήτων, το πραγματικό ποσό που δαπανήθηκε είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που καταγράφει η ΤτΕ. Αιτία είναι το γεγονός ότι ο μεγαλύτερος όγκων των αγορών κατοικιών από ξένους, πραγματοποιείται εκτός του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Οπως αναφέρουν μεσίτες που συνεργάζονται κατεξοχήν με ξένους αγοραστές, η πλειονότητα των Ελλήνων πωλητών ζητεί η κατάθεση των χρημάτων μιας συμφωνηθείσας αγοραπωλησίας να γίνει σε λογαριασμό που διατηρούν στο εξωτερικό. Μάλιστα, είναι διατεθειμένοι ακόμα και να μεταβούν οι ίδιοι στο εξωτερικό με τα συμβόλαια ανά χείρας, προκειμένου να ανοίξουν λογαριασμό. Σημειωτέον ότι πρόκειται για καθ’ όλα νόμιμες συναλλαγές που φορολογούνται στην Ελλάδα, πλην όμως τα έσοδα από την αγοραπωλησία παραμένουν στο εξωτερικό

Η αύξηση οφείλεται σε μία σειρά παραγόντων και από τη βελτίωση του προγράμματος «Χρυσή Βίζα» για τη χορήγηση άδειας παραμονής, σε όσους πολίτες από χώρες εκτός Ε.Ε. επενδύσουν πάνω από 250.000 ευρώ για την απόκτηση ακινήτων στην Ελλάδα.

Με βάση τα σχετικά στοιχεία, έως το τέλος του φετινού Ιανουαρίου είχαν χορηγηθεί 1.573 άδειες σε επενδυτές ακινήτων, με μεγάλη άνοδο από την τουρκική αγορά, καθώς μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γειτονική χώρα, έχουν πολλαπλασιαστεί οι αγορές ακινήτων από Τούρκους πολίτες, τόσο στην Αθήνα όσο και σε δημοφιλείς παραθεριστικούς προορισμούς.