Σειρά επαφών του Τσίπρα με Μέρκελ, Λαγκάρντ και Γιούνκερ

Αθήνα.- Μπαράζ επαφών στο «παρά πέντε» του Eurogroup της Παρασκευής, έχει ο Αλέξης Τσίπρας με την Άνγκελα Μέρκελ και την Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ επικοινώνησε και με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο πρόεδρος της Κομισιόν έχει εκφράσει την ανησυχία του για τις καθυστερήσεις μεταξύ Ελλάδας και θεσμών, και ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε μαζί του την Τρίτη για να συζητήσουν την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Κυβερνητικοί κύκλοι αποφεύγουν να ενημερώσουν για το χρόνο των επαφών του πρωθυπουργού με ξένους πολιτικούς ηγέτες και επικεφαλής, αλλά εκφράζουν αισιοδοξία ότι η αξιολόγηση μπορεί να κλείσει «το συντομότερο δυνατό», αν και το ορόσημο της 7ης Απριλίου έχει χαθεί, ενώ αναμένουν τη Σύνοδο του ΔΝΤ 22 με 23 Απριλίου εκτιμώντας ότι θα είναι καταλύτης εξελίξεων και για το χρέος.

Στο πλαίσιο της «πολιτικής διαπραγμάτευσης» ο πρωθυπουργός θα θέσει το θέμα και στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ο οποίος επισκέπτεται την Τετάρτη την Αθήνα.

Σύμφωνα με πηγές του Συμβουλίου, ο κ. Τουσκ θα συζητήσει μεταξύ άλλων με τον πρωθυπουργό τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό καθώς επίσης και την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, σε ό,τι αφορά κυρίως τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε το πρωί συνάντηση στο Στρασβούργο με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί ενόψει και της επικοινωνίας με τον κ. Τσίπρα.

Στο μέτωπο των Βρυξελλών ο υπουργός Οικονομικών συναντάται αυτή την ώρα με τον πρόεδρο του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, τον κ. Μοσκοβισί, τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον Μπενουά Κερέ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και εκπρόσωπο του ΔΝΤ.

Η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς είναι εφικτή μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αλλά και απαραίτητη ώστε να περιοριστούν τα ρίσκα που προκαλούνται από καθυστερήσεις, δήλωσε ο Πιέρ Μοσκοβισί.

Για απόρριψη συμφωνίας που είχε επιτευχθεί με τους πιστωτές τον περασμένο μήνα από τον Αλέξη Τσίπρα λόγω πολιτικού κόστους και αντιδράσεων από ανώτερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο δημοσίευμα των Financial Times.