Ιταλία: Ανησυχία στην κυβέρνηση για το «ναυάγιο» Παλιάρι

Ρώμη.- Ένταση σημειώθηκε χθες στο εσωτερικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην Ιταλία, μετά την αποτυχία εκλογής του Τζόρτζιο Παλιάρι, από το Δημοκρατικό Κόμμα, στην θέση προέδρου της επιτροπής συνταγματικών υποθέσεων της γερουσίας.

Στην θέση του Παλιάρι εξελέγη ο Σαλβατόρε Τορρίζι, του κεντρώου κόμματος «Λαϊκή Εναλλακτική», επικεφαλής του οποίου είναι ο υπουργός Εξωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο.

Καθοριστικές στην μυστική ψηφοφορία που οδήγησε στην εκλογή του Τορρίζι, αποδείχθηκαν οι ψήφοι σύσσωμης της αντιπολίτευσης αλλά και μέρους των «Δημοκρατικών».

Η ψηφοφορία ήταν άκρως σημαντική, γιατί πρόκειται για την ίδια επιτροπή από την οποία θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η σύνταξη ενός νέου εκλογικού νόμου.

Η εξέλιξη προκαλεί ανησυχία στο κόμμα του Ματτέο Ρέντσι και Πάολο Τζεντιλόνι.

Ο εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος στην βουλή, Εττορε Ροζάτο, δήλωσε ότι «η έντιμη συμπεριφορά εντός της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν είναι προαιρετική και οι συμφωνίες πρέπει πάντα να τηρούνται».

Τόσο ο πρωθυπουργός Τζεντιλόνι, όσο και ο ίδιος ο Αλφάνο έκαναν γνωστό ότι «παρακολουθούν την κατάσταση με ανησυχία».

Ο Αλφάνο σημείωσε ότι ζήτησε από τον Τορρίζι να παραιτηθεί από πρόεδρος της επιτροπής, προσθέτοντας, όμως, ότι «δεν εξελέγη με τις ψήφους της Λαϊκής Εναλλακτικής».

Άγνωστο είναι το αν η ένταση μειωθεί με την εκλογή νέου προέδρου της επιτροπής από τον χώρο της κεντροαριστεράς, ή αν η υπόθεση αποσταθεροποιήσει και θέσει σε κίνδυνο την κυβέρνηση του Πάολο Τζεντιλόνι.

Το Δημοκρατικό Κόμμα ζήτησε να ορισθεί συνάντηση τόσο με τον Ιταλό πρωθυπουργό, όσο και με τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματταρέλλα, για να εκτιμηθούν με προσοχή οι τελευταίες εξελίξεις.