ΗΠΑ: Η Χίλαρι καλεί τις ΗΠΑ να βομβαρδίσουν τους συριακούς αεροδιαδρόμους

H Xίλαρι Κλίντον έδωσε χθες την πρώτη συνέντευξη μετά την ήττα της, στις προεδρικές εκλογές από τον Ντόναλντ Τραμπ, καλώντας τις ΗΠΑ να βομβαρδίσουν τους αεροπορικούς διαδρόμους της Συρίας.

Σε συνέντευξή που παραχώρησε σε σύνοδο κορυφής γυναικών στη Νέα Υόρκη (Women in the World), σημείωσε ότι η ρωσική παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές του 2016 ήταν μια υποκλοπή πιο καταστροφική και από το Watergate.

Στην ερώτηση εάν πιστεύει τώρα πως η αποτυχία να λάβει μια σκληρότερη στάση απέναντι στη Συρία ήταν το χειρότερο λάθος της εξωτερικής της πολιτικής ως υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Ομπάμα, η Κλίντον τόνισε ότι προτιμούσε μια περισσότερο επιθετική δράση εναντίον του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ. «Νομίζω ότι θα έπρεπε να είμαστε περισσότερο διατεθειμένοι να τον αντιμετωπίσουμε κατά μέτωπο», είπε στη συνέντευξη.

«Πιστεύω ειλικρινά ότι θα έπρεπε να είχαμε καταστρέψει τους αεροπορικούς του διαδρόμους, και ότι πρέπει να το κάνουμε, και να τον εμποδίσουμε από το να μπορεί να τους χρησιμοποιεί για να βομβαρδίζει αθώα άτομα και να τους ρίχνει αέριο σαρίν», πρόσθεσε.

Η Κλίντον σημείωσε ότι όταν έφυγε από την κυβέρνηση, είχε υποστηρίξει σθεναρά να υπάρξει μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία, αλλά ο πρόεδρος Ομπάμα ήταν αντίθετος σε αυτό.

Οι δηλώσεις Κλίντον έγιναν δύο ημέρες μετά την επίθεση με τοξικό αέριο στη Συρία όπου πέθαναν τουλάχιστον 70 άτομα, ανάμεσά τους πολλά παιδιά. Η αμερικανική κυβέρνηση πιστεύει πως στην επίθεση χρησιμοποιήθηκε το τοξικό σαρίν. Οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες έχουν επιρρίψει την ευθύνη στις ένοπλες δυνάμεις του Άσαντ, για τη χειρότερη χημική επίθεση στη Συρία σε πάνω από τέσσερα χρόνια.

Σε ερώτηση για την παρέμβαση της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές που έχασε ως υποψήφια των Δημοκρατικών τον Νοέμβριο, η Κλίντον κάλεσε για δικομματική έρευνα. «Δεν θέλω κανέναν ρεπουμπλικανό υποψήφιο να υποστεί αυτό που υπέστην εγώ. Δεν θέλω κανέναν που είναι υποψήφιος να βρεθεί με κλεμμένες συνομιλίες», είπε.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες έχουν πει ότι η Ρωσία παρέδωσε υποκλεμμένο υλικό από την Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών στον ιστότοπο WikiLeaks μέσω τρίτου. Η Ρωσία αρνείται τις κατηγορίες.

«Ήταν πιό αποτελεσματική κλοπή ακόμα και από αυτήν του Watergate», είπε η Κλίντον, σε ακροατήριο περίπου 3.000 ατόμων στο Lincoln Center της Νέας Υόρκης, αναφερόμενη στο αμερικανικό πολιτικό σκάνδαλο της δεκαετίας του 1970 που οδήγησε στην παραίτηση του προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον.

«Δεν θα αφήσουμε κάποιον που κάθεται στο Κρεμλίνο, με bot και troll, να προσπαθήσει να αναστατώνει τις εκλογές μας. Πρέπει να το σταματήσουμε και να βεβαιωθούμε ότι αυτό αποτελεί δέσμευση δικομματική και αμερικανική», τόνισε.

Η Κλίντον απέδωσε την εκλογική ήττα της και στο WikiLeaks, και στην αποστολή από τον διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ μιας επιστολής στο Κογκρέσο λίγες μέρες πριν τις εκλογές στην οποία ανακοίνωνε ότι επανεκκινούσε την έρευνα στα ηλεκτρονικά της μηνύματα.

Σε ερώτηση για το αν ένιωθε δικαίωση παρακολουθώντας τα παραπατήματα της κυβέρνησης Τραμπ στις πρώτες μέρες, είπε: «Δεν χαίρομαι να παρακολουθώ τόσο χαοτική λειτουργία».

Η Κλίντον απέκλεισε το να ξαναθέσει υποψηφιότητα για δημόσιο αξίωμα λέγοντας ότι γράφει ένα βιβλίο το οποίο εν μέρει ασχολείται με τους λόγους που την εμπόδισαν από το να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Αμερικής.

Τέλος, είπε για το βιβλίο που ετοιμάζει: «Για όσους ενδιαφέρονται για αυτό, για τα σχεδόν 66 εκατομμύρια άτομα που με ψήφισαν, θέλω να δώσω όσο πιο σαφή και αξιόπιστη εξήγηση μπορώ».