Οι ΗΠΑ επιτέθηκαν στη Συρία – Εκτόξευσαν 50 πυραύλους ως αντίποινα για τα χημικά

Ουάσινγκτον.- Οι ΗΠΑ επιτέθηκαν με περισσότερους από 50 πυραύλους Τόμαχοκ κατά στρατιωτικών στόχων του Άσαντ, τα ξημερώματα της Παρασκευής στη Συρία.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε κοντά στο συριακό στρατιωτικό αεροδρόμιο της πόλης Χομς, σύμφωνα με το NBC και το Reuters, που επικαλούνται αξιωματούχους των ΗΠΑ.

Οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από δύο αεροπλανοφόρα στη Μεσόγειο Θάλασσα. Από την αεροπορική βάση είχαν απογειωθεί τα συριακά μαχητικά που έκαναν χθες ρίψη των χημικών όπλων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ την αποκάλεσε «στοχευμένη στρατιωτική επίθεση» και τόνισε πως υπερασπίζεται το «ζωτικό συμφέρον της εθνικής ασφάλειας», καλώντας τα «πολιτισμένα κράτη να βοηθήσουν στον τερματισμό της σφαγής και την αιματοχυσία στη Συρία».

Η εκτόξευση πυραύλων ήταν η απάντηση Τραμπ στην επίθεση με τοξικό αέριο στη Συρία που οι ΗΠΑ αποδίδουν στον πρόεδρο Μπάσαρ Αλ Άσαντ.

Όπως είπε ο Τραμπ, «την Τρίτη ο δικτάτορας Μπασάρ αλ Ασάντ πραγματοποίησε μια τρομακτική επίθεση με χημικά όπλα κατά αθώων ανθρώπων. Ο Άσαντ έπνιξε αθώους άνδρες, γυναίκες, παιδιά. Ήταν ένας αργός και βίαιος θάνατος για τόσους πολλούς ανθρώπους. Ακόμα και μωρά σφαγιάστηκαν σε αυτή την βαρβαρική επίθεση».

«Σήμερα διέταξα μια στοχευμένη επίθεση σε στρατιωτική βάση στη Συρία από την οποία έγινε η επίθεση. Είναι προς το ζωτικό συμφέρον των ΗΠΑ να εμποδίσουν και να αποτρέψουν τη διασπορά της χρήσης τέτοιων χημικών όπλων» πρόσθεσε. Σημείωσε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως η Συρία χρησιμοποίησε απαγορευμένα χημικά όπλα, παραβίασε τις υποχρεώσεις της και αγνόησε τις αποφάσεις του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Οι προηγούμενες προσπάθειες για αλλαγή στη συμπεριφορά του Άσαντ απέτυχαν και απέτυχαν δραματικά. Ως αποτέλεσμα η προσφυγική κρίση συνεχίζει να βαθαίνει και η περιοχή εξακολουθεί να αποσταθεροποιείται απειλώντας τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της» είπε ο Τραμπ.

«Ελπίζουμε ότι όσο η Αμερική παλεύει για την δικαιοσύνη, η ειρήνη και η αρμονία στο τέλος θα επικρατήσουν. Καληνύχτα σας και ο Θεός να ευλογεί την Αμερική και όλο τον κόσμο» έκλεισε το διάγγελμά του ο αμερικανός πρόεδρος.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον δήλωσε ότι «δε ζητήσαμε την άδεια της Μόσχας». Πρόσθεσε ότι η Ρωσία απέτυχε στην υποχρέωσή της από τη συμφωνία του 2013 να καταστρέψει τις αποθήκες χημικών όπλων του Άσαντ και λέγοντας ότι η Μόσχα είναι «είτε συνεργός είτε ανίκανη» στη διατήρηση της συμφωνίας.

Η συριακή κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι η «αμερικανική επιθετικότητα» είχε στοχοποιήσει μια συριακή στρατιωτική βάση με «έναν αριθμό πυραύλων».

Νωρίτερα, η κρατική τηλεόραση είχε πει ότι η επίθεση είχε πλήξει «συριακούς στρατιωτικούς στόχους» χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/world/article/343484/oi-ipa-ektoxeusan-50-puraulous-kata-tis-surias/#ixzz4dXD6xJTI
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook