«Μέτρα και αντίμετρα θα νομοθετηθούν τώρα» Τσακαλώτος: Κάθε συμφωνία έχει και συμβιβασμούς που δυσαρεστούν

Αθήνα.- Σε κάθε συμφωνία υπάρχουν πράγματα που ικανοποιούν, αλλά υπάρχουν και συμβιβασμοί που θα δυσαρεστήσουν τον ελληνικό λαό, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά το Eurogroup της Μάλτας ανακοινώνοντας τη συμφωνία για μέτρα και αντίμετρα 1% + 1% του ΑΕΠ το 2019 και το 2020 αντιστοίχως.

Μέτρα και αντίμετρα θα νομοθετηθούν τώρα, είπε ο κ. Τσακαλώτος, εξηγώντας ότι τα αντίμετρα θα ισχύσουν «εάν είμαστε εντός των στόχων». Ερωτηθείς για τον δημοσιονομικό χώρο που ανέφερε ο Γ. Ντάισελμπλουμ προκειμένου να ισχύσουν τα αντίμετρα, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε: «Ο Ντάισελμπλουμ λέει ότι αν το 2019 το πρωτογενές πλεόνασμα φτάσει το 3,5%, υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος. Εγώ λέω ότι αν είμαστε εντός των στόχων το 2019, τότε εφαρμόζονται μέτρα και αντίμετρα».

Τα μέτρα

Η συμφωνία που άνοιξε τον δρόμο για την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα είναι η τμηματική εφαρμογή μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, η συμφωνία αφορά στα εξής:

  • Εφαρμογή μέτρων ύψους 1% του ΑΕΠ στο ασφαλιστικό το 2019
  • Εφαρμογή μέτρων 1% του ΑΕΠ στο φορολογικό το 2020
  • Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά τη λήξη του Eurogroup της Μάλτας έκανε λόγο για συμφωνία των δανειστών με την Ελλάδα για μέτρα 3,6 δισ. ευρώ, τα οποία θα προέλθουν από μείωση συντάξεων και αλλαγές στο αφορολόγητο. Αναφερόμενος στα αντίμετρα, είπε ότι θα μπορέσουν να εφαρμοστούν «υπό την προϋπόθεση να υπάρξει θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα».Παράλληλα ανακοίνωσε ότι όταν επιτευχθεί το Staff Level Agreement (η τεχνική συμφωνία δηλαδή), τότε το Eurogroup θα επιστρέψει για να συζητήσει και το ζήτημα του χρέους, στη βάση των αποφάσεων που ελήφθησαν στο Eurogroup της 20ής Μαρτίου.
  • Τα αντίμετρα

Ο κ. Τσακαλώτος διευκρίνισε ότι το 2019 τα αντίμετρα, που θα φτάσουν τα 1,8 δισ. ευρώ, θα προκύψουν από την πλευρά των δαπανών και θα αφορούν την παιδική φτώχεια, τη στέγαση, την απασχόληση στη νέα γενιά, τη μείωση της συμβολής των συνταξιούχων στα φάρμακα και στις επενδύσεις.

Το 2020 θα αντίμετρα θα προκύψουν από τους φόρους και ειδικά από μείωση στον ΕΝΦΙΑ και στον φόρο εισοδήματος.

Αυτά τα μέτρα ανακούφισης κατά κάποιο τρόπο θα αντισταθμίσουν τα περιοριστικά μέτρα και θα δημιουργήσουν τη βάση για ένα κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα, πρόσθεσε ο Ευ. Τσακαλώτος.

Είπε ακόμη ότι υπάρχει συμφωνία να μην αυξηθεί το όριο στις ομαδικές απολύσεις, όπως ζητούσε το ΔΝΤ, δεν ενεργοποιείται το λοκ άουτ και από τον Σεπτέμβριο του 2018 οι συλλογικές συμβάσεις θα αρχίσουν να επιστρέφουν στην κανονικότητα με την αρχή της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης.

«Συμφωνήσαμε στους βασικούς πυλώνες» τόνισε ο κ. Τσακαλώτος συμπληρώνοντας πως «αυτό που συμφωνήθηκε ως τακτική στο Eurogroup του Φερβουαρίου, να συζητάμε δηλαδή για τα μεγάλα και στη συνέχεια για τα μικρά ζητήματα, εφαρμόστηκε. Συμφωνήσαμε στα βασικά και μας μένουν οι λεπτομέρειες» είπε.

Επιστρέφουν οι “Θεσμοί”

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομιών, Πιερ Μοσκοβισί, χαιρέτησε την πρώτη αυτή συμφωνία στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης και προανήγγειλε επίσης, την επιστροφή των θεσμών, το συντομότερο δυνατόν.