Παρέδωσε τον οπλισμό της η βασκική αυτονομιστική οργάνωση ETA

Μπαγιόν
Η ισπανική βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ, μέσω «ειρηνοποιών» της γαλλικής κοινωνίας των πολιτών και της ανεξάρτητης δομής Διεθνής Επιτροπή Ελέγχου (CIV), «παρέδωσε στις γαλλικές αρχές λίστα με 12 κρυψώνες όπλων» στη νοτιοδυτική Γαλλία.

Αυτές οι 12 κρυψώνες όπλων και εκρηκτικών που φέρεται να αποτελούν ό,τι έχει απομένει από το οπλοστάσιο της ETA, βρίσκονται στο διαμέρισμα των Ατλαντικών Πυρηναίων, στα σύνορα με την Ισπανία στην ακτή του Ατλαντικού.

Η ΕΤΑ που αποκήρυξε τον ένοπλο αγώνα το 2011 και συνεχίζει να θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης, με ανακοίνωση στο BBC, τον «πλήρη αφοπλισμό» της για σήμερα Σάββατο 8 Απριλίου.

Η Διεθνής Επιτροπή Ελέγχου, μια ανεξάρτητη οργάνωση που εργάζεται για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Χώρα των Βάσκων, «πιστοποιεί τον αφοπλισμό» της παράνομης οργάνωσης. Μεταξύ των μελών της επιτροπής αυτής είναι ένας πρώην γενικός γραμματέας της Interpol, ο Βρετανός Ρέιμοντ Κένταλ.

Σε κοινή ανακοίνωση, οι αυτόνομες κυβερνήσεις της ισπανικής Χώρας των Βάσκων (Euskadi) και της Ναβάρας, καθώς και η περιφέρεια της γαλλικής Χώρας των Βάσκων υποστήριξαν το διάβημα της επιτροπής να πιστοποιήσει τον αφοπλισμό της ΕΤΑ.

Με την προοπτική αυτή, οι υπηρεσίες της αστυνομίας, καθώς και ειδικοί πυροτεχνουργοί, υπό την εποπτεία της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Εισαγγελίας του Παρισιού, που είναι αρμόδια για το θέμα αυτό, έχουν κινητοποιηθεί στη γαλλική Χώρα των Βάσκων και είναι «έτοιμες να επέμβουν ανά πάσα στιγμή», σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές.

Ιστορικά για την ΕΤΑ η Γαλλία, και ιδιαίτερα το νοτιοδυτικό τμήμα της, ήταν ένα πραγματικό ορμητήριο.

Σύμφωνα με ειδικούς στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, το οπλοστάσιο της ΕΤΑ περιλαμβάνει περίπου 130 πιστόλια και δύο τόνους εκρηκτικών, τα περισσότερα από τα οποία είχαν κλαπεί στη Γαλλία, ενώ περίπου 30 μέλη της οργάνωσης εκτιμάται ότι ζουν ακόμη στην παρανομία.

Η ETA (Euskadi Ta Askatasuna/Χώρα των Βάσκων και Ελευθερία) συγκροτήθηκε το 1959 την εποχή του αγώνα κατά του φρανκισμού. Η οργάνωση αποκήρυξε τον Οκτώβριο του 2011 τον ένοπλο αγώνα, έπειτα από 43 χρόνια βίας στο όνομα της ανεξαρτησίας της Χώρας των Βάσκων και της Ναβάρας και 829 θανάτους που αποδόθηκαν στην ένοπλη δράση της.

Ωστόσο, η ΕΤΑ αρνείτο τον αφοπλισμό της και τη διάλυση της, όπως αξίωναν η Μαδρίτη και το Παρίσι, ζητώντας διαπραγμάτευση για τα φυλακισμένα μέλη της (σχεδόν 360, μεταξύ των οποίων 75 στη Γαλλία και εκατό που εκτίουν ποινές κάθειρξης δέκα και πλέον χρόνων).

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ