Τσίπρας: Ορατός ο ορίζοντας εξόδου από τα μνημόνια και την επιτροπεία

Αθήνα.- Δε θέλουμε το σημείο εξόδου από την κρίση να σημάνει την αρχή μιας άλλης κρίσης, είπε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του με την οποία άνοιξε τις εργασίες της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στην κατ’ αρχήν συμφωνία στο Eurogroup της Μάλτας υποστήριξε ότι το αποτέλεσμα δικαίωσε τις προσπάθειες της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, καθίσταται πλέον ορατός ο ορίζοντας εξόδου από το πρόγραμμα και την επιτροπεία.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης η κυβέρνηση αντιμετώπισε δυσκολίες που είχαν να κάνουν βασικά με την πορεία της χώρας μετά το τέλος του προγράμματος, λέγοντας ότι η διαπραγμάτευση που διεξάγεται αφορά μια συνολική λύση, όχι μόνο όσα είχαν συμφωνηθεί τον Ιούλιο του 2015.

Τόνισε μάλιστα ότι οι διαφωνίες ΔΝΤ και Ευρωπαίων για την πορεία της χώρας μετά το πρόγραμμα είχαν ως αποτέλεσμα κωλυσιεργίες αλλά και υπερβολικές πιέσεις.

Όπως είπε μάλιστα ο κ. Τσίπρας, η κωλυσιεργία των δανειστών είχε να κάνει και με την προοπτική εξόδου της χώρας από την επιτροπεία κάτι που όπως σημείωσε φαίνεται να δυσαρεστεί κάποιους.

Υποστήριξε δε πως ο συμβιβασμός που πέτυχε η κυβέρνηση, είναι η δυνατότητα για προσδιορισμένα αντίρροπα θετικά μέτρα, που θα δημιουργούν μηδενικό ισοζύγιο.

Πάντως, ως προϋπόθεση ο κ Τσίπρας τόνισε πως “χωρίς μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος ικανά να μας εντάξουν στην ποσοτική χαλάρωση δεν υπάρχει εφαρμογή μέτρων”.

Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ωστόσο πως υπάρχουν μέτρα για το 2019-2020 που η κυβέρνησή του δεν θα επέλεγε ποτέ.

«Το σύστημα που για δεκαετίες λεηλάτησε τη χώρα, προσπάθησε ευθέως να μας ανατρέψει μέσω μιας εμπλοκής στην αξιολόγηση. Δεν τους βγήκε, είπε ο πρωθυπουργός» δηλώνοντας μάλιστα ότι επιστράτευσαν ακόμα και τον κ. Σημίτη που δείχνει να μην έχει καταλάβει τι ακριβώς έγινε επί της πρωθυπουργίας του και ποιο σύστημα εξέθρεψε.

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ότι θα υπέγραφε τα πάντα και λίγο παραπάνω στα εργασιακά “γιατί το πρόγραμμα της ΝΔ είναι ο ακραίος νεοφιλελευθερισμός”.

Αναφερόμενος στα πεπραγμένα της κυβέρνησης, είπε πως δεν έβαλαν στα συρτάρια τις διάφορες λίστες, ξεκόλλησαν τα μεγάλα έργα, σταμάτησαν το πάρτυ στην υγεία και τα εξοπλιστικά.