Η δεύτερη διαπραγμάτευση ξεκινά για πλεονάσματα και πρόσθετα μέτρα χωρίς, όμως, το θέμα του χρέους!

Αθήνα.- Με την τεχνική συμφωνία για την δεύτερη αξιολόγηση και τα πρόσθετα μέτρα μετά το 2018 να αποτελούν θέμα χρόνου ξεκινά η δεύτερη διαπραγμάτευση για την Ελλάδα χωρίς όμως το θέμα του χρέους και των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου.

Η πρώτη γεύση για το θέμα θα δοθεί μετά την σημερινή συνάντηση της Γερμανίδας Καγκελάριου κ. Άνγκελα Μέρκελ με την επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ.

Το θέμα του χρέους μπορεί να φαίνεται σχετικά πιο απλό, αφού οι αποφάσεις θα είναι αποτέλεσμα διαβουλεύσεων που έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό.

Φαίνεται όμως ότι αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με την τεχνική συμφωνία το ΔΝΤ επιμένει να επιβάλλει σημαντική ελάφρυνση του χρέους και το Βερολίνο και ειδικότερα ο άσπονδος φίλος της Ελλάδας κ. Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε αρνείται να την δεχθεί.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση του ESM για μεσοπρόθεσμα μέτρα του χρέους περιλαμβάνει:

– Το ενδεχόμενο να υπάρξει “μερική εξόφληση των υφιστάμενων δανείων προς την Ελλάδα με τη ενεργοποίηση των 19,4 δις ευρώ που έχουν απομείνει από το δάνειο των 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που ολοκληρώθηκε το 2015 . Με τα χρήματα αυτά μπορούν να εξαγοραστούν το 2018 δάνεια του ΔΝΤ, για τα οποία το σημερινό επιτόκιο είναι περίπου 3%, μεγαλύτερο από αυτό αυτό που προσφέρει το ESM.

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr