Η 30ή Ιουνίου καταληκτική ημερομηνία υποβολής δηλώσεων

Αθήνα.- Παρατείνεται η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων εισοδήματος φυσικών προσώπων και καθιερώνεται η 30η Ιουνίου (αντί της 30ης Απριλίου που ίσχυε) με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή. Αλλαγές στη διαδικασία πληρωμής του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων (με μείωση των δόσεων), αλλά και επαναφορά της ρύθμισης των «τελών κυκλοφορίας με τον μήνα». Επίσης, περιλαμβάνει ρυθμίσεις για το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ των αγροτών.
Ειδικότερα, στην τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος για τους Δασικούς Χάρτες, προβλέπεται ότι από φέτος (για τα εισοδήματα του 2016) και στα επόμενα χρόνια οι φορολογούμενοι πρέπει να υποβάλλουν τις φορολογικές δηλώσεις τους μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Με την ίδια τροπολογία, τροποποιείται ο χρόνος καταβολής του φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων. Ειδικότερα, μειώνεται ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων από οκτώ που ίσχυε μέχρι τώρα σε έξι αλλά η πρώτη δόση δεν θα καταβάλλεται πλέον με την υποβολή της δήλωσης αλλά την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης. Οι υπόλοιπες πέντε δόσεις θα καταβάλλονται στο τέλος καθενός εκ των υπόλοιπων μηνών.

Τα ανωτέρω ισχύουν από το φορολογικό έτος 2016 και μετά.

Επανέρχονται τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Παρέχεται και για το έτος 2017 η κατ’ εξαίρεση δυνατότητα άρσης της ακινησίας οχημάτων, αυτοκινήτων και μοτοσικλετών ιδιωτικής χρήσης με μερική καταβολή των τελών κυκλοφορίας κατά τα οριζόμενα ποσοστά τελών ανάλογα με τους μήνες για τους οποίους γίνεται η άρση (αντί της καταβολής του ετήσιου ποσού των τελών που κατά κανόνα ισχύει).

Έτσι:

  • Για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας ενός μηνός, καταβάλλονται τα δύο δωδέκατα (2/12) του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας.
  • Για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας τριών μηνών, καταβάλλονται τα τέσσερα δωδέκατα (4/12) του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας
  • Για άρση ακινησίας για το υπόλοιπο διάστημα του έτους και μέχρι το τέλος αυτού καταβάλλονται τα δωδέκατα του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας που απομένουν έως τις 31/12/2017 συν τα δύο δωδέκατα των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

Ρυθμίσεις για το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ των αγροτών

Με την τροπολογία ρυθμίζεται επίσης με ευνοϊκό τρόπο το πρόβλημα που αντιμετώπιζαν χιλιάδες αγρότες οι οποίοι λόγω αναδρομικών επιδοτήσεων που έλαβαν το 2016 για το έτος 2015 και τα προηγουμενα εμφανίζονταν να υπερβαίνουν το όριο των 5.000 ευρώ που απαιτεί η ένταξή τους στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ.

Στην τροπολογία προβλέπεται συγκεκριμένα ότι για την ένταξη των αγροτών το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ θα λαμβάνεται υπόψη μόνο το ποσό των επιδοτήσεων που αφορούν το έτος 2016.

Newsroom ΔΟΛ