Σταθάκης: Δεσμευτήκαμε να κόψουμε 1,8 δισ. ευρώ από συντάξεις

«Υπάρχει δέσμευση για μείωση στο επίπεδο του 1% του ΑΕΠ, ήτοι 1,8 δισ. ευρώ, που θα αφορά τις υψηλότερες συντάξεις – κατά κανόνα» παραδέχθηκε την Τρίτη, μιλώντας στη Βουλή, ο

Γιώργος Σταθάκης.

«Υπάρχουν και δύσκολα θέματα στην πολιτική συμφωνία αυτή, όπως το θέμα των συντάξεων» τόνισε ο υπουργός Ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά τα αντίμετρα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωσε, ότι το ένα και ισχυρό αντίμετρο είναι η μείωση της δαπάνης για τα φάρμακα για τους συνταξιούχους, ώστε να υπάρξει μια κλιμακωτή μείωση της συμμετοχής τους, αναλόγως του ύψους της σύνταξής τους.

«Πρόκειται για ένα αντίμετρο, που μαζί με άλλες σημαντικές αλλαγές που θα γίνουν στο ΕΣΥ, θα αποτελέσουν πόλο ανακούφισης» είπε.

Ως δεύτερο αντίμετρο, ο κ. Σταθάκης ανέφερε την μείωση φορολόγησης, λέγοντας πως στο πεδίο αυτό θα υπάρξουν δύο ισχυροί πυλώνες:

-Ο πρώτος πυλώνας

αφορά τις οικογένειες με τις επεκτάσεις των οικογενειακών επιδομάτων, με καλύψεις που αφορούν την βρεφονηπιακή φροντίδα και τις επεκτάσεις των οικογενειακών επιδομάτων σε ευάλωτες οικογένειες.

– Ο δεύτερος πυλώνας αφορά στην ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ για τα χαμηλότερα εισοδήματα και την κατάργηση της αλληλεγγύης για εισοδήματα έως των 20.000 ευρώ ετησίως.

 

Ως προς το «ευαίσθητο θέμα της απασχόλησης», όπως το χαρακτήρισε, ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι θα υπάρξει επαναφορά στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, ενώ επίκεινται μια σειρά από μέτρα προς ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα.

 

Στον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος στο επόμενο Eurogroup για την εφαρμογή του συμφωνηθέντος δημοσιονομικού μείγματος επέμεινε νωρίτερα η κυβέρνηση, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο να δηλώνει ότι αυτό αποτελεί προϋπόθεση και «καθορισμένα επόμενα βήματα», και να αναφέρει ότι δεν έχει καταλάβει κάποια διαφωνία με το Βερολίνο.

Μήνυμα αυτοπεποίθησης

 στην κοινή γνώμη για έξοδο από την κρίση επιχείρησε να στείλει νωρίτερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Αυτό που δεν υπήρχε πριν 15 μέρες και  υπάρχει τώρα, είναι ότι ο δρόμος της εξόδου από την επιτροπεία είναι πλέον ορατός» σχολίασε, κάνοντας έμμεσο σχόλιο στην κατ’ αρχήν συμφωνία στο Eurogroup της Μάλτας.