Οι Ελληνοαυστραλοί παραμένουν πιστοί στις παραδόσεις

Μελβούρνη.- Μπορεί το θρησκευτικό συναίσθημα πολλών ομογενών να έχει «ατονήσει», αλλά η Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα εξακολουθούν να τους συγκινούν και να τους ευαισθητοποιούν.

Τη Μεγάλη Εβδομάδα, το θείον πάθος οδηγεί στο θρίαμβο της Ανάστασης, στο θάνατο του θανάτου, τη νίκη της ζωής, σηματοδοτώντας παράλληλα το τέλος του χειμώνα και την αρχή της Άνοιξης (φυσικά για το βόρειο ημισφαίριο). Τα Πασχαλινά έθιμα του ελληνικού λαού έχουν τη δική τους σφραγίδα, αξία και ποικιλία και έχουν όλα τις ρίζες τους σε παραδόσεις αιώνων ή ακόμη και χιλιετηρίδων.

Και όπως έλεγε και ο νομπελίστας ποιητής μας Γιώργος Σεφέρης: «Καμιά από τις παραδόσεις μας, χριστιανικές ή προχριστιανικές δεν έχει πεθάνει πραγματικά. Συχνά όταν πηγαίνω στην Ακολουθία της Μεγάλης Παρασκευής μου είναι δύσκολο να αποφασίσω αν ο θεός που κηδεύεται είναι ο Χριστός ή ο Άδωνις».

Έτσι από χθες (Κυριακή των Βαΐων) παρατηρείται αυξημένη προσέλευση πιστών στις ελληνορθόδοξες εκκλησίες της Αυστραλίας. Ένα φαινόμενο που θα επαναληφθεί ολόκληρη τη Μεγάλη Εβδομάδα και θα κορυφωθεί την Μεγάλη Παρασκευή με την περιφορά του επιταφίου και στην Ανάσταση.

Φέτος, μάλιστα, που το Καθολικό Πάσχα συμπίπτει με το Ορθόδοξο,ο εορτασμός του Πάσχα αναμένεται να είναι ακόμα πιο λαμπρός.

Το Πάσχα αποτελεί τη μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας. Κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, αλλά κυρίως τη Μεγάλη Εβδομάδα (ή Εβδομάδα των Παθών), συνηθίζεται να πραγματοποιούνται ξεχωριστά ήθη και έθιμα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Από τις πασίγνωστες μποτήδες στη Κέρκυρα ώς τα πασχαλοτράγουδα στην Καλαμπάκα, κάθε παράδοση ντύνει με ένα μοναδικό και ιδιόμορφο τρόπο το πολιτιστικό και θρησκευτικό προφίλ της Ελλάδας.